U povodu predstojeće komemoracije za žrtve Bleiburga i svete mise koju će služiti u subotu u Sarajevu, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić je u emisiji Argumenti na Hrvatskome katoličkom radiju (HKR) izjavio “kako na manipulacije i napade ne misli uzvraćati istom mjerom jer to ne doliči njemu iz katoličkog uvjerenja, ali da želi ukazati na istinu.”

Kardinal Vinko Puljić kazao je da nije očekivao ovakve reakcije jer nije prvi puta da se u Sarajevu komemorira bleiburška godišnjica. Podsjetio je da se prvi put održala 1996. godine i mirnim putem, a pitajući se “koji su motivi za sve ovo ustvrdio je da ne zna, ali uz napomenu da vjerojatno ima različitih motivacija koje ne može prozrijeti”.

“Kad sam za vrijeme komunizma bio pozivan na ‘ispit savjesti’ onda su mi znali reći: ‘Što ste vi mislili kad ste to rekli?’ Oprostite, ono što sam mislio to sam i rekao, odgovorio sam im. Mi znamo – uzvratili bi mi – što ste vi mislili. Dakle, ja ne mogu kao komunisti znati što tko misli. Oni su znali sve tko što misli. Ovo je danas ista ta metoda, zapravo hajka. Ali postoje i neki drugi motivi, no Crkva je uvijek poštivala nevine žrtve. Nikada nije misom slavila bilo koga, nego upravo suprotno molila je za duše. Zato je to zloupotrebljeno i izmanipulirano u javnosti. “Ja vjerujem da će pamet ipak pobijediti”, ustvrdio je kardinal za Hrvatski katolički radio.

Najavljujući subotnju misu rekao je da će koristi, prema preporuci, redoviti misni obrazac koji se inače slavi toga dana, a propovijed je pripremio još prije 20 dana te nije nastala pod ikakvim pritiskom.

“Propovijed će biti poruka da svako zlo, svaki zločin, jest zločin bez obzira tko ga napravio. I ne možemo nikada izjednačiti se s nijednim zločinom. Moramo se ograditi. Tko se ne ograđuje od zločina postaje dio zločina. Isto tako, ne može se zločinom zločin braniti.To su principijelne stvari i zato sam iz evanđeoskog duha rekao: ‘Isus je poručio, Istina će vas osloboditi.’ Ako želimo graditi pomirenje i mir međusobno, moramo imati hrabrosti svaku stvar nazvati pravom imenom, moramo imati hrabrosti istinu prihvatiti i tako međusobno povjerenje graditi”, rekao je vrhbosanski nadbiskup.

Što se tiče reakcije državnoga vrha u Bosni i Hercegovini, te sugestije da se misa u Sarajevu odgodi, kardinal upozorava da su u ovome pristupu “povrijedili dva zakona; prvi o vjerskim pravima i slobodama, a drugi zakon je onaj koji su potpisali državnici BiH sa Svetom Stolicom i to je međunarodni zakon”.

Dok nema razumskih dokaza, ne želim se niti pravdati niti govoriti. Ako dođe do razuma, onda ću itekako ukazati na svoje razloge i svjedočiti o onome što sam kao župnik pratio i doživio, onome što sam pročitao i o onome što sam ovih dana dobio – brojne činjenice koje su mi ljudi poslali”, rekao je kardinal.

 

M.M.