Tribina s projekcijom video zapisa Huda jama ( strogo čuvana tajna ) održana je u utorak u „Dvorani Vijenac“ Nadbiskupskog pastoralnog instituta na zagrebačkom Kaptolu.

Na tribini, održanoj u povodu 70. godišnjice masovnog komunističkog zločina u Hudoj jami sudjelovali su dipl. iur. Zdravko Vladanović, slovenski istraživač arhiva Roman Leljak, dr. sc. Zvonimir Šeparović, mons. Vlado Košić i prof. dr. Josip Jurčević, povjesničar.

Slovenski istraživač Roman Leljak, koji ima velike zasluge za otkrivanje Hude jame, govorio je o strahotama masovnih likvidacija, s osobitim osvrtom na mučne trenutke u razdoblju od živog zakapanja do smrti žrtava, dok su Zvonimir Šeparović i Josip Jurčević govorili o političkoj odgovornosti KPJ i Josipa Broza Tita za ovaj strašni zločin.

Govoreći o zločinu u Hudoj jami, mons. Vlado Košić se poslužio primjerom svetog Maksimilijana Kolbea koji je također preminuo u velikoj agoniji. Međutim, razlika je, kako je istaknuo biskup Košić, skrivena u činjenici da je sveti Maksimilijan žrvovao svoj život za bližnjega vlastitim izborom, za razliku od žrtava u Hudoj jami čiji izbor to nije bio.

Svi koji su govorili o ovoj temi jednoglasni su da vlast mora educirati mlađe naraštaje kako bi se otkrila prava istina, a ne prešućivati povijesne činjenice  kao što je to slučaj bio do sada.

Na tribini je prikazan prikazan video zapis koji pokazuje proces iskopavanja posmrtnih ostataka ljudi koji su početkom lipnja 1945. živi zakopani u rudarsko okno Hude jame.

 

D.Š.