U Europskom parlamentu u Strasbourgu u utorak, 13. lipnja, održana je svečanost obilježavanja 30. godina najpoznatijeg europskog programa Erasmus+. Tom prigodom dodijeljena su priznanja alumnistima Erasmus+ koji imaju posebnu priču iza sebe i koji su svojim aktivnostima pridonijeli zbližavanju mladih u Europi, poticali socijalnu koheziju i pomagali u izgradnji bolje unije.Između 33 laureata priznanje je primio i jedan od naših najboljih sportaša Mihovil Španja koji je kao student Sveučilišta u Dubrovniku u akademskoj 2012./2013. sudjelovao u Erasmus programu mobilnosti u svrhu obavljanja stručne prakse u sjedištu Međunarodnog paraolimpijskog odbora u Bonnu.

„Mihovil je svojom upornošću, trudom i nepokolebljivim duhom pravi uzor svim mladima i iznimno sam ponosna što je danas predstavljao našu Hrvatsku ovdje u Europskom parlamentu”, kazala je zastupnica Maletić.

Zastupnica Maletić ambasadorica je Erasmusa za mlade poduzetnike i redovito savjetuje mlade o svim mogućnostima koje im Erasmus+ pruža, održala je brojne edukacije i konferencije među kojima se posebno ističe konferencija Erasmus+ iz prosinca prošle godine.

“Bitno je za naglasiti kako Erasmus nije samo studentska razmjena već postoji niz različitih mogućnosti poput Erasmusa za mlade poduzetnike, Erasmusa za nastavnike i profesore, javnu upravu te naravno i Erasmusa za studente. Najvažnije za razumjeti jest da je Erasmus program konkurentnosti, a ne kohezije kao europski fondovi, što znači da se njime ne financira infrastruktura i oprema, nego se sredstva ulažu u znanje. Erasmus je poseban program kojem je u prvom planu suradnja, zajedništvo, europske vrijednosti, razmjena znanja i iskustava mladih, sportaša, znanstvenika i poduzetnika. Kroz ovaj program potiče se i jača sudjelovanje mladih u procesima definiranja politika i donošenja odluka. Svim državama članicama daje se jasna poruka da su mladi izvor novih ideja i pokretačka energija koja je ključna za razvoj društva i gospodarstva.”, istaknula je zastupnica.

U sklopu prošlogodišnje konferencije koju je Ured zastupnice Maletić organizirao u suradnji s Centrom za razvoj javnog i neprofitnog sektora TIM4PIN predstavljena je i knjiga „Priprema, pozor, Erasmus+” koja je za sve zainteresirane sjajan priručnik za pripremu i provedbu projekata financiranih iz programa Erasmus+.

Usto, tada su dodijeljeni i certifikati polaznicima #MOJEUPROJEKT programa edukacije pripreme i provedbe projekata financiranih iz EU sredstava. Ovaj projekt zastupnica Maletić pokrenula je i provela od ožujka do prosinca 2016. u kojem je sudjelovalo više od stotinu mladih. U sklopu edukacije polaznici su, podijeljeni u timove, pripremili projekte za ESF, prekograničnu suradnju i Erasmus+ na koji će od sveukupno 10 najuspješnijih biti prijavljena dva projekta na natječaj Erasmus programa.

U Europskom parlamentu u Strasbourgu snimljena je emisija „Iz srca Europe plus“ u kojoj su gostovale zastupnica Maletić i asistentica Ivana Petričko te su iznijele niz mogućnosti koje taj program nudi mladima - studentima, poduzetnicima, ali i profesorima, jedinicama lokalne samouprave, nevladinim organizacijama i drugima.

Podsjećamo, za 2017. je na razini EU u sklopu Erasmus+ predviđeno više od 2 milijarde eura za financiranje projekata u obrazovanju, osposobljavanju te sektoru mladih i sporta, što je u odnosu na 2016. povećanje za 300 milijuna eura, gotovo 13%.

Za Hrvatsku, proračun za 2017. iznosi 18,8 milijuna eura, 25% više u odnosu na 2016., a projekte mogu prijaviti: obrazovne ustanove - vrtići, škole, ustanove za strukovno obrazovanje i osposobljavanje, visoka učilišta, ustanove za obrazovanje odraslih, ustanove u kulturi (muzeji, kazališta, državni arhivi, pučka otvorena učilišta, knjižnice), županije, gradovi, općine i tijela lokalne i regionalne samouprave te javne ustanove, organizacije civilnog društva, ustanove nadležne za rad s mladima i studentske udruge.

M.M.