Višestruko nagrađivani i svjetski priznati hrvatski glazbenici bas-bariton Krešimir Stražanac i pijanist Danijel Detoni nastupili su sinoć, 12. srpnja u sklopu glazbenog programa jubilarnih 70. Dubrovačkih ljetnih igara i izveli Schubertov ciklus pjesama Zimsko putovanje u ljetnikovcu Bunić-Kaboga pod pokroviteljstvom zaklade Caboga Stiftung.

Ciklus solo pjesama za muški glas i klavir Winterreise ili Zimsko putovanje Franz Schubert, istaknuti predstavnik romantizma i pionir Lieda te vrsni poznavatelj poezije, skladao je prema 24 pjesme Wilhelma Müllera, čija se poetika podjednako obraća tematu prirode kao i smrtnosti. Winterreise je Schubert krenuo skladati kao tridesetogodišnjak, a već godinu dana nakon toga je preminuo. Dramatska upečatljivost ciklusa najviše dolazi do izražaja kada se izvodi integralno, kao sinoć, a virtuozni Stražanac i Detoni svojom su vrhunskom interpretacijom oduševili publiku koja ih je nagradila gromoglasnim pljeskom.

Glazbeni program obljetničke sezone Igara nastavlja se sutra, 14. srpnja koncertom uvijek rado viđenih Zagrebačkih solista i pijanistice Martine Filjak, koji će otvoriti sezonu festivalskih koncerata u Dvoru.

M.B.