U Župi Presvetog Srca Isusova na Visokoj u Splitu, od 19. do 21. listopada, za blagdan svog suzaštinika, sv. Ivana Pavla II., a povodom pete obljetnice kolaudacije orgulja, održan je prvi festival sakralne glazbe „Glazbene večeri na Visokoj“.

Festival se sastojao od tri djela „Koncert orguljske glazbe“, „Koncert komorne glazbe“ i „Koncert zborske glazbe“. Umjetnički ravnatelj festivala i njegov pokretač prof. Andro Čalo za prvo izdanje okupio je vrsne domaće umjetnike koji su se do sada uspješno predstavili kao uvjerljivi interpreti duhovne glazbene baštine.

Koncert orguljske glazbe

Prvoga dana Festivala, u subotu, 19. listopada, u 19 sati, održan je „Koncert orguljske glazbe“, a za orguljama je bio prof. Mario Perestegi, pedagog i orguljaš iz Zagreba, koji je izveo „Toccata i fuga u d-molu BWV 565“ J. S. Bacha, koralnu „Nun komm der Heiden Heiland BWV 659“, te koncert za orgulje u G-duru BWV 592, Franje Lučića „Fantazija u c- molu, Julija Bajamontia Tri jednostavačne sonate za orgulje: „Sonata u C-duru,Allegro“, „Sonata u B-duru, Adagio“, „Sonata u F-duru, Allegro“ te „U životu umiremo…“ Josipa Magdića i Jehana Alaina „Utanies JA 119“.

Koncert komorne glazbe

Drugoga dana Festivala, u nedjelju 20. listopada, održan je „Koncert komorne glazbe“ u izvedbi „Trio ConCerto“ u sastavu prof. Mirko Jankov, orgulje te sopranistice Ida Bilić i Branka Pleština Stanić, članica Hrvatskog narodnog kazališta Split. Ovaj ansambl djeluje od 2017. godine sa željom njegovanja i popularizacije komornoga glazbenoga djelovanja. Izveli su „Chaconne“ (I. Couperin), „Ave Maria“ (B. Pellizzari, rev. Š. Marović), Ave Maria (G. Cacini), izbor stavka iz orguljske baštine Franjevačkog samostana na Visovcu i u Makarskoj (transkr. i rev. M. Jankov): Anonimusa (XVIII. st.) (bez oznake tempaj G.B. Grazioli (1746.-1820.): Allegro con spirito, „Oče naš“ (Đ. Jusić), „Ave Maria“ (F. Schubert) „Grand Dialogue…“ (L. Marchand), „Ave maris Stella“ (I.pl. Zajc), Pieta, Signore!“ (A. Stradella), Fiat pax (B. Galuppi) i Vivaldijev Laudamus te (Gloria RV 589).

Koncert zborske glazbe.

Trećeg dana Festivala, u ponedjeljak 21. listopada „Koncertom zborske glazbe“, u 19 sati, koji je izveo mješoviti i ženski pjevački zbor Camerata Vocale Split, pod ravnanjem Sare Dodig Baučić, završio je trodnevni festival klasične glazbe pod nazivom „Glazbene večeri na Visokoj“, koji je upriličen u prigodi blagdana Ivana Pavla II.

Mješoviti i ženski zbor „Camerata Vocale Split“ izveo je djela poznatih svjetskih autora kao i domaćih autora, bogatte hrvatske kulturne baštine. Koncert je započeo izvedbom „Tota pulehra es“, rano kršćansko višeglasje iz himnarija immothensis (1830.) te „Presveta Djevice“ , trad., harm Mihe Demovića , koji je izveo Mješoviti zbor „Camerata Vocale“. Zatim je Ženski zbor „Camerata Vocale„ izveo „Alta Trinita Beata“ Lorenza Maierhofera, „Tota pulchera es“ Maurice Durufle, te „Zdravo Marijo“ Vlade Sunka i „Tužno plače“, napjev iz Hrvatskog zagorja u obradi Dražena Kurilovčana. Nakon toga je ponovno Mješoviti zbor „Camerata Vocale Split“ izveo „Sicut cervus“ i „Alma Redemptoris Mater“ Giovannia Perluigi de Palestrina, „Panis Angelicus“ Ivana Lukačića, „Bogorodica Devo“ Sergeja Rahmanjinova i „Hosanna to the Son of David“ Luca Jacobsa.

Mješoviti i ženski pjevački zbor Camerata Vocale Split razvio se 2018. godine iz višenagrađivanog mješovitog zbora pjevačkog ansambla „Shola Cantorum Split“. U samo dva mjeseca djelovanja osvojio je zlatnu plaketu na državnom natjecanju u Rovinju, u organizaciji krovne udruge Hrvatskog sabora kulture. u studenome iste godine, zbor je nagrađen s dvije zlatne plakete u kategoriji klasične glazbe, za mješoviti zbor te zasebno za Ženski zbor. Zbor je organizator međunarodnog festivala pjesme SING (in) Split kojeg je 2018. godine osmislila i pokrenula dirigentica dr. sc. Sara Dodig Baučić, asistentica na Umjetničkoj akademiji u Splitu na Odsjecima za Glazbenu teoriju i Glazbenu pedagogiju. „Camerata Vocale Split“ snimila je prvi nosač zvuka u 2019. godini „Tu Domine, spes mea/ Tragovima hrvatske pjevane baštine“. Na nosaču se nalaze napjevi i skladbe hrvatske pjevane baštine na korizmene, uskrsne i marijanske tekstove.

Festival je zatvorio don Božo Plazibat, kazavši „Nije umjetnost da bi bila realističnom istinom ili pak pukom zabavom, već prije svega nadogradnjom, pogledom prema naprijed i uvis, pratiljom religioznog i vodičem na putu prema Bogu; ima dimenziju romantične duge: ide od zemlje i od srca čovjekova prema beskraju. U Festivalu klasične glazbe priređenom u čast sv. Ivana Pavla II. Ove treće večeri, radosna srca pozdravljam i zahvaljujem se svim sudionicima koji su nastupili, a večeras, Mješovitom i Žensko pjevačkom zboru „Camerata Vocale Split“, pod vodstvom dirigentice Sare Dodig Baučić, koji su nas svojim glasom i pjesmom posvećenoj „Blaženoj Djevici Mariji Izvoru Milosti, u ovom marijanskom mjesecu, približili od zemlje prema beskrajnom, i neka se beskrajno približuju nama ljudskom“, kazao je domaćin don Božo Plazibat, naglasivši da će se Festivalnastaviti i sljedeće godine, u čast sv. Ivana Pavla II., jer što bi od nas bilo da Njega nije bilo…“ – poručio je don Božo Plazibat.

Dragica Zeljko Selak