U zagrebačkom Centru za kulturu Trešnjevka ovog petka održat će se  praizvedba kazališne predstave Tko je ubio Zvonka Bušića nastale prema  tekstu novinara Tihomira Dujmovića iz njegove knjige "Hrvatska u raljama djece komunizma". Predstavu je scenski adaptirao poznati dramski umjetnik Robert Kurbaša.

-Zvonko Bušić je toliko osebujan da ne bi bila dovoljna tri filma da ga se predstavi. To je čovjek koji odlazi krajem šezdesetih iz Hrvatske... emigrira u Europu gdje upoznaje Juliene Bušić. Zaljubljuju se, odlaze živjeti u SAD. S obzirom na situaciju u Jugoslaviji u kojoj je Hrvatska potlačena, klasična kolonija, u tijeku gotovo masovna likvidacija hrvatskih političkih emigranata... Više od 100 ljudi ubijeno je u raznim udbaškim akcijama u 45 godina Jugoslaveije. Bušić shvaća da nešto treba napraviti. Njegov daljnji rođak, Bruno Bušić napisao je tekst Deklaracije o položaju Hrvatske. Jedini zahtjev koji je Bušić postavio u otmici zrakoplova bio je taj da se Deklaracija objavi u uglednim svjetskim medijima kako bi se pomoglo Hrvatskoj i prihvatila činjenica da Hrvati imaju pravo na državu. U međuvremenu se događa svima poznata tragedija... - kazao je Dujmović govoreći o životu Zvonka Bušića u HRT-ovoj emisiji Studio 4. 

Podsjetio je na još niz činjenica koje se u Hrvatskoj namjerno pokušavaju prešutjeti.

-Dobar dio putnika na sudu je svjedočio u korist Zvonka Bušića, a sudac koji je donio prvostupanjsku presudu tražio je za nj amnestiju. Rečenica tog suca, koju su prešutjeli hrvatski mediji glasila je: "Želim reći da ni ja ni ovaj sud Bušića ne smatramo Teroristom - podsjetio je Dujmović.

Dujmović je na koncu ocijenio kako nakon 30 godina hrvatske države možemo reći da smo površan i nezahvalan narod.

-Kad uđete do kraja u priču Zvonka Bušića vidite da taj čovjek stvarno nije terorist, nego hrvatski idealist - rekao je Dujmović.

Dujmović je iznio i podatke o stradanju hrvatskih intelektualaca na koncu II. svjetskog rata i u poraću.

-Hrvatska je ustrašena, osakaćena, ranjena...  U vrijeme komunizma u Hrvatskoj je ubijeno 660 svećenika, a u Slovačkoj 14.  1945. godine s hrvatske novinarske scene izbrisano je 95 posto novinara - od 330 samo ih je 24 imalo pravo pisanja - to je anticivilizacijski čin par excellence - zaključio je Dujmović.

Robert Kurbaša: U Zvonku se krije esencija ljudske duše

Scenarist predstave Robert Kurbaša ocijenio je kako je priča o Zvonku toliko velika da bi trebalo 12 serijala da se kompletna priča ispriča. 

-Ne tiče se samo nas kao pripadnika hrvatskog naroda jer je Bušić bio idealist u globalnom smislu.  Zvonko Bušić nažalost je oduzeo sam sebi život. Publika nije tu da sudi zašto je on to učinio. Mi branimo njegov čin tezom da je on to učinio kao posljednju poruku svima nama da se konačno trgnemo i počnemo živjeti zajedno, ali da počnemo živjeti za drugog, da ne gledamo uskogrudno - istaknuo je Kurbaša.

Istaknuo je kako predstavu rade radi novih generacija kako bi primili  priču koja je bazirana na činjenicama. 

-U Zvonku se krije esencija ljudske duše. To je čovjek koji nadasve voli drugog čovjeka. Hrvatski čovjek je temelj hrvatske obitelji, hrvatska obitelj je temelj hrvatskog društva. On je to radio radi svoje obitelji, svoje države, nije radio iz materijalne koristi - rekao je Kurbaša.

 

D. Ši.