Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split predstavio se još jednom međunarodnoj publici nastupom na dobrotvornoj baletnoj gala večeri na pozornici Theater Hagen, gradskog kazališta grada Hagen u njemačkoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija. Tamo su 13. srpnja nastupili solisti splitskog Baleta Hazuki Tanase i Aaron Kok izvedbom dvaju plesnih točaka klasičnog baleta i suvremenog plesnog izraza.

Uz plesače Baleta HNK Split na gala večeri, čiji je prihod bio namijenjen oboljelima od rijetkih bolesti, nastupili su plesači iz Opere u Wroclawu i Narodnog kazališta iz Varšave iz Poljske, solisti iz njemačkih kuća Mainz Ballet, Nordhausen Ballet, Ballet Hagen i Dortmund ballet a iz Francuske sudjelovao je Ballet de Bordeaux. Hazuki Tanase i Aaron Kok izveli su koreografiju Igora Kirova The Edge i pas de deux iz drugog čina baleta Gusar (Le Corsaire) u koreografiji Aivarsa Leimanisa.

Sljedeći međunarodni nastup splitske plesače očekuje već 3. kolovoza kada će na 20. Međunarodnom baletnom natjecanju u latvijskom glavnom gradu Rigi Ivan Boiko i Nazomi Miura oredstaviti Balet HNK Split izvedbom pas de deux iz baleta Coppélia.

 

D. Zeljko Selak

Foto: Arhiva HNK-a Split