U organizaciji Hrvatske udruge Benedikt i Hrvatskog časničkog zbora grada Splita, u petak, 6. veljače, u dvorani Dominikanskog samostana u Splitu, predstavljena je knjiga "Svjedočanstva o stradanjima Hrvata" autora teologa fra Mate Tadića i dipl. inž. Želimira Crnogorca.

O knjizi koju je objavila nakladna kuća „Dva i Dva“ iz Zagreba, govorili su, uz autora fra Matu Tadića, mr. sc. Ivan Vukadin i dr. sc. Marko Tokić. Nazočne je u ime Hrvatskog časničkog zbora pozdravio Petar Škorić a program je vodio dr. Vide Popović, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt.

Predstavljajući knjigu Marko Tokić je kazao: -Prikupljati svjedočanstva sudionika zbivanja, pretvarati ih u tekstualnost kako bi svjedoci vremena bili dostupni povijesnoj znanosti. Ovo je knjiga o zabranjenim ljudima i prešućenim događajima. Istina o prošlosti prešućivanja, zabranjivana postala je dostupnom i zahvaljujući fra Mati i konkretno mogućom. Svjedočanstva nam čine dostupnom ratno Duvno (u Drugom svjetskom ratu) i bliskom mu poraću kako i kasnije progone komunističke tajne policije, sva svjedočanstva iz pozicije žrtve otkrivaju jedan drugi pogled na prošlost za razliku od onog bajkovitog i mitskog kojim su se punili udžbenici i navodna povijesna literatura. Pobjeda u Domovinsko obrambenom ratu čini mogućom objektivnu ocjenu događaja vremena. Ona govori o komunističkom raju kao mjestu patnje i stradanja mnogih nevinih ljudi, bez suđenja ili u montiranim političkim procesima. Ona govori o brutalnosti, nasilju i bezakonju jedne vlasti. Ona govorio o jednodimenzionalnom pristupu govora o prošlosti kojega su tako dugo nametali kao istinu… Nadam se da će ova knjiga biti poticaj vladajućim općinskim i županijskim vlastima sve do saborskih i skupštinskih zastupnika, za osnivanje povjerenstava u svim našim općinama. S ciljem zapisivanja, obilježavanja i ekshumiranja grobišta io stratišta žrtava, razasutih po svim dijelovima Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Ne budemo li razmatrali vlastitu prošlost i u noj pronalazili iskustva vrijedna za našu budućnost, prepoznavali ono što je u njoj životno i važno, ponašat ćemo se kao čovjek koji ništa nije naučio iz vlastitog životnog iskustva i koji unatoč godinama ostaje naivno dijete, ne stoga jer je sačuvao nevinost svoga duha (što bi bilo pohvalno) nego jer nije dosegnuo zrelost upravljanja vlastitom sudbinom.-

Gradonačelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin predstavljajući knjigu, između ostalog, kazao je „fra Mate ovom knjigom podigao je spomenik žrtvama partizanskog zločina. Talijanski komunisti su se borili za Italiju, dok su se hrvatski komunisti borili protiv svoje države Hrvatske, borili su se za Jugoslaviju, i to je ono najbolnije…“

Na više od 400 stranica knjige velikoga formata uvrštena je građa i potresna svjedočanstva Drugoga svjetskoga rata, Bleiburga i križnoga puta te poraća i komunističkih tamnica, koja su prikupljana i bilježena od 2001. godine na duvanjskome području, u Hercegovini, Bosni i Dalmaciji. Uz fra Matu Tadića i Želimira Crnogorca, priloge u knjizi potpisuju Ante Tadić, Ivica Karamatić, fra Petar Ljubičić, Kažimir Vučemil, Ivan Protuđer, Petar Miloš i Ivan Anđelić.

-Sadržaj djela upotpunjen je znanstvenim radovima i stručnim člancima, ali su iznimno važna svjedočanstva i doživljaji, u kojima je vidljiva punina hrvatske nesreće, prema recenzentu prof. dr. Zvonimiru Šeparoviću, knjiga je »pravi spomenik tolikim žrtvama koje su pale i tolikim ljudima koji su patili pod terorom jednoumlja i nasilja svake vrste«. Obogaćena je brojnim fotografijama, s više od 130 stranica dokumenata. – kazao je Vide Popović

- Ovo predstavljanje u Splitu, upriličeno je u prigodi 70. obljetnice žrtava Bleiburga i križnih puteva, te 70. obljetnice stradanja hercegovačkih fratara i 70. obljetnice pogiblje fratara na Širokom Brijegu. Donesena svjedočanstva govore o strahotama i patnjama Hrvata, koje su bile sustavno planirane, kako se konkretni pojedinac u tome osjećao i što je sve proživljavao. Najljudskije i najelementarnije nalazi se u tim svjedočanstvima, što se u znanosti ne može obuhvatiti, te upotpunjuje znanstveni okvir. Još uvijek ima onih koji se boje kazati istinu i otkriti zločince, a velik broj svjedoka je preminuo, svaki od njih s jedinstvenom pričom i sudbinom vrijednom pozornosti i poštovanja, istaknuo je fra Mate Tadić.

Knjiga je pisana razumljivo i poticaj je za osnivanje i rad općinskih povjerenstava s „ciljem zapisivanja svjedočanstava, obilježavanja i ekshumiranja grobišta i stratišta žrtava“ te je jedinstvena i istinita građa, koja može biti izvor i temelj, za daljnja istraživanja, nadobudnim studentima hrvatske povijesti, za diplomske i znanstvene radove.

 

D. Z.