U Zagrebu je u utorak navečer premijerno predstavljena knjiga Vice Vukojević - Dosje 240271

Riječ je o gotovo tisuću stranica teksta objavljenog u izdanju Hrvatskog križnog puta, a na pomno razrađenim stranicama prikazuje se model po kojem je djelovala ne samo zloglasna UDBA već i država Jugoslavija te komunistička partija.

O knjizi je govorio recenzent  Miroslav Akmadža, Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih.

Jedan od najzanimljivijih detalja iz knjige je onaj u kojem se objavljuje popis udbaša te njihovi pseudonimi. Pri kraju Udbina dosjea o Vici Vukojeviću nalazi se Rezime – operativni dnevniku kojem su navedene sve važnije aktivnosti Udbe prema Vici Vukojeviću od 23. ožujka 1967. do 27. siječnja 1989. kad je evidentirana zadnja Udbina aktivnost prema njemu.

"Ovo je knjiga o Vicinom slučaju, knjiga je teška i golema, ali njegov život još teži i golemiji. Ja i Vice jesmo iz istog mjesta, ali u ovoj knjizi dokumenti govore o Vici. Ima riječi navodnih Vicinih prijatelja, ovo je najdetaljnija knjiga o nečijem dosijeu. Poznajem ljude koji su poznavali ljude i one koji su ga cinkali. Kroz ovo čitanje vidio sam mnoge sudbine mučenika. Kada su otvoreni dosjei 90-ih neki ljudi nisu htjeli vidjeti svoj dosje i tko ih je prijavljivao i cinkao, jer su to obično oni najbliži. Udba nikad nije prestala raditi. Nije Udba samo na papiru nego i u našim glavama i oni koji su bili u Udbi i oni koji nisu", rekao je Akmadža.

Dr.sc. Zlatko Hasanbegović istaknuo je da knjiga dolazi u pravom trenutku.

"Ovaj restauracijski zahvat je u klimaksu, a knjiga dolazi u pravom trenutku. Temeljni totalitarni obrazac komunističke vladavine bio je isti, bez obzira o kojim zemljama se radi. Njegova obilježja su likvidacija svih elemenata građanskog društva, uvođenje neograničene diktature jedne partije, sustavno uklanjanje svih stvarnih izmišljenih ili potencijalnih neprijatelja te politički represivni napad na cjelokupno društvo na svim razinama. Bez poznavanja metodologije jugoslavenskih tajnih službi nemoguće je dati konačan sud, zbog nedostatka gradiva, sustavno uništavanog još uvijek se nije odgovorilo na sva pitanja i društvene posljedice. Zato se ova knjiga izdavaja iz mnoštva literature", ocijenio je Hasanbegović.

Ukazao je na činjenicu da ova knjiga pokazuje da su "mnogi spomenuti i zabilježeni nositelji komunističke represije ostali na položaju političke moći i nakon uspostave moderne hrvatske države".

"Ovo je djelo za istraživanje protuhrvatske naravi jugoslavenske države. Ova nas knjiga suočava s neugodnim činjenicama da su mnogi spomenuti i zabilježeni nositelji komunističke represije ostali na položaju političke moći i nakon uspostave moderne hrvatske države, demokratske države", zaključio je Hasanbegović.

Bruna Esih je istaknula kako je knjiga zapravo zbir dokumenata na temelju izvorne građe jugoslavenskog komunističkog represivnog aparata. Najveći dio se odnosi na cjeloviti dosje Udbe. Također naglasila je i zanimljiv podatak – da je zadnji dokument Udbe o Vici Vukojeviću napisan 1992. godine kad je on već bio saborski zastupnik.

„Odgovornost je sviju nas ukazivati na sve dosadašnje propuste i posljedice istih poučeni iskustvom koje smo nažalost ponavljali. Lustracija se nameće kao nužna, a nju je moguće provesti na razne načine s različitim zakonskim regulativama. Uz širu javnu raspravu što hitnije treba provesti istinsku demokratizaciju i pročišćenje društva. Nadamo se da je i ova knjiga početak tog procesa“, zaključila je Esih.

Među nazočnima na promociji knjige bili su Ivan Šuker, Miro Kovač, Milan Kovač, Zvonimir Šeparović, Anja Šovagović Despot, Vladimir Šeks, Ivić Pašalić, general Mladen Markač, Tonči Matulić, Ivo Lučić, Bože Vukušić, Hloverka Novak Srzić i mnogi drugi.

 

M.B.