Povodom 70. obljetnice komunističkih zločina, 03. lipnja u dvorani Vijenac na Kaptolu, predstavljena je monografija u spomen žrtvama „Macelj 1945.“ povodom 70. obljetnice komunističkih zločina, javlja Laudato.hr.

  U svojstvu službenog izaslanika predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović na predstavljanju je bio prof. dr. Andrija Hebrang.

-Hrvatski narod treba pomirenje, ali bez istine to pomirenje nije moguće ostvariti - istaknuo je Hebrang te dodao kako je "najveći grijeh naše generacije što još nismo razotkrili sve zločine komunizma.“

Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske dodao je kako u Hrvatskoj ima više od 940 stratišta u kojima leže neotkrivene žrtve partizana i komunizma.

Macelj je po točno utvrđenom broju od 1163 ekshumirane žrtve do sada najveće stratište Titovih partizana i komunističkog režima u Republici Hrvatskoj. U Maceljskim šumama stradalo je oko 13 tisuća žrtava. Više od 130 jama još uvijek nije istraženo. U Macelju se nalaze i ostaci 21 svećenika, franjevaca i bogoslova, ubijenih u noći s 4. na 5. lipnja 1945. godine. U monografiji po prvi put su objavljene individualne slike, s imenima, svih ubijenih svećenika.

Vrlo detaljno i s jakim nabojem emocija monografiju je predstavio urednik Damir Borovčak. O monografiji također su govorili g. Ivan Jaklin, prof. Mihovil Bogoslav Matković, fra Drago Brglez, prim. dr. Stjepan Bačić i g. Alfred Obranić.

Na predstavljanje monografije iz daleke Australije došao je i član Udruge Macelj 1945., g. Tomislav Beram, poznati član hrvatske zajednice u Sydneyu.

U nedjelju 7. lipnja 2015. u 17.00 sati u Crkvi Muke Isusove u Macelju bit će održana sveta misa za žrtve križnih puteva i maceljske mučenike. Misno slavlje predvodi mons. dr. Mile Bogović.

 

M.M.