U prepunoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu u utorak 27. listopada predstavljena je knjiga "Rivellijeva zavjera laži. Blaženi Alojzije Stepinac i Srpska pravoslavna Crkva" postulatora mons. Jurja Batelje, u organizaciji Postulature blaženog Alojzija Stepinca. Uz autora, o knjizi su govorili prof. dr. Ante Mateljan i doc. dr. Josip Dukić.


Okupljene je pozdravio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, koji je zahvalio autoru što je uložio svoje vrijeme i talente u osvjetljavanje najsvjetlije osobe u hrvatskoj povijesti bl. Alojzija Stepinca. "Bilo je vrijeme kada se njegovo ime nije smjelo ni spominjati, a o njemu su mogli pisati samo oni koji su ga blatili. Institucije, osobe, vlast i ideologija je razaslala u svijet potpuno negativnu sliku. Posljedica takve zavjere i laži je i Rivellijeva knjiga. Vjerujem da je taj preminuli autor sada bliže istini, ali i da će istina pobijediti ne samo u vječnosti nego i u našoj sadašnjosti", kazao je nadbiskup Barišić i zaželio da ova knjiga sve ohrabri da budu svjedoci najvećeg svjedoka u našoj Crkvi i povijesti.

Dr. Mateljan kritički se osvrnuo na presedan u stoljetnoj praksi proglašenja svetim u Katoličkoj Crkvi, da se neka druga crkva i država miješa u kanonizaciju blaženika kao što Srbija i Srpska pravoslavna Crkva opstruiraju kanonizaciju bl. Alojzija Stepinca. Smatra da ovo nije samo proceduralni korak nakon kojeg će se sve nastaviti kao da se ništa nije ni dogodilo već kao da je netko prešutno priznao da postoje argumenti koji se trebaju ponovno promotriti. "Meni se ovo čini podrugivanje istini. Nije li u pozadini nekakav politički kompromis u smjeru traženja puta za prisutnost katolika u budućem vaseljenskom saboru pod očitim rukovodstvom Ruske pravoslavne Crkve. Je li bl. Alojzije Stepinac žrtveno janje koje će poslužiti za otvaranje vrata prema Moskvi?" Osvrćući se na uspostavljanje zajedničke komisije Katoličke Crkve i SPC kazao je kako ekumenski dijalog smatra nužnim, no da je bitno razjasniti radi li se o dijalogu ili o farsi i podmetanju jer "dijalog se ne može voditi s onim tko se pravi gluh jer ne želi čuti i pravi se slijep jer ne želi vidjeti istinu". Zaključio je da nam jedino ostaje pouzdanje u Boga te da je duboko uvjeren da će Gospodin i ovo okrenuti, na paradoksalan ali zato još dojmljiviji način, u pobjedu istine te da će se dogoditi čudo i iz Srpske pravoslavne Crkve ipak doći priznanje svetosti kardinala Stepinca. Okupljene je pozvao da knjigu pročitaju, nad njom razmišljaju i da o tome govore. "Nemojte dozvoliti da glas istine umukne. Ne dopustite da laž, ma koliko mračna i podla bila, ugasi svjetlo istine".

Povjesničar dr. Dukić zahvalio je mons. Batelji što je objavio knjigu u trenutku kada se ne smije mudro šutjeti nego mudro govoriti. Spominjući prijašnje autorove knjige i znanstvene radove o bl. Stepincu kao i mnoštvo dokumenata koji svjedoče o nevinosti blaženika, kazao je kako nitko nije ni slutio ovakav razvoj situacije, no kako je važno slušati glas dokumenata i povijesnih izvora, a ne glas politike. "Nismo došli braniti bl. Stepinca zato što se on obranio za svoga života. Mi samo otkrivamo i pokušavamo u javnosti širiti istinu koja je neupitna i nepobitna bez obzira na sve komisije osnovane sada i prije. Istina se ne može sakriti. Povijesna istina je iznad pravne ili institucionalne istine. Povijesna istina su činjenice". Knjigu talijanskog autora Marca Aurelia Rivellia koji ocrnjuje lik bl. Stepinca, ali i hrvatskog naroda u cjelini, dr. Dukić naziva tvornicom laži i slaže se sa mons. Bateljom da se radi o zločinu, a ne samo krivotvorini. Predstavio je sadržaj knjige u kojoj autor pobija Rivellijeve laži, a posebno se osvrnuo na neka poglavlja u kojima se govori o aktivnost kardinala Stepinca prije II. svjetskog rata, o njegovu odnosu prema Srbima, Židovima i Romima, ali i o odnosu Srpske pravoslavne Crkve prema istima, o Stepinčevu odnosu prema NDH i Nijemcima, o njegovim intervencijama za ljude po zatvorima i logorima te o vjerskim prijelazima za vrijeme rata.

Autor knjige mons. Batelja na početku je naglasio kako je bl. Stepinac bio najveći u protivnostima te da je uvijek izašao kao pobjednik, stoga da vjeruje da će se i ova oluja koja se sada čini snažnom, skršiti pred istinom i njegovom svetošću. Izrazio je uvjerenje da je Rivelli samo bio pijun koji je poslužio u svrhu politikanstva i kojemu je tekst dan, te da se njegova knjiga ne može smatrati znanstvenim djelom zbog toga što je puna netočnosti, krivotvorina i kleveta. Pojasnio je kako Rivelli kardinala Stepinca smatra nedostojnim oltara jer je svojim stavom podržavao vlast NDH, šutnjom podržavao ustaške zločine nad srpskim, židovskim i drugim narodima, da je poticao vjerske prijelaze i nije osudio rasnu ideologiju, da je osobno sudjelovao u zločinima nad nevinim ljudima te s Pavelićem dogovarao njegov povratak nakon izlaska iz zemlje, da je sakrivao ustaško blago i pomagao raznim zločincima izmaći sudu pravde. "Laž se izgoni istinom. Rivelli se poslužio povijesnim falsifikatima, no mi imamo dokumente, koji su sabrani u ovoj knjizi, i koji dokazuju da je bl. Alojzije Stepinac pravovremeno, hrabro i razgovijetno osudio svaki zločin i svaku nepravdu, ali po moralnom i međunarodnom pravu nije smio ni mogao ignorirati zakonitu vlast koju nije postavljao on nego svjetski moćnici, a čežnja hrvatskog naroda za vlastitom državom sigurno nije zločin". Istaknuo je kako ne moramo biti uznemireni jer papa Franjo ne dovodi u pitanje proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca te da naslućuje da je njegova želja da srpsku stranu suoči s činjenicama s kojima se oni ne žele suočiti te da svi ljudi, ako je to moguće, o njemu stvore objektivan, istinit i pravedan sud. "Knjigu sam počeo pisati potaknut vjerničkim polazištem, a njezin je cilj da čitatelj još više zavoli i uzvjeruje u Onoga koji je za nas visio i umro na križu, Krista Gospodina, te da još više uzljubi Crkvu, Kristovu zaručnicu. To je poslanje Crkve bez obzira na njenu denominaciju. Ako je povijest učiteljica života, onda je na ovim prostorima doista potrebno ići u školu ljubavi ući u školu istine, pravde i ljubavi". Čitateljima je zaželio da dođu do spoznaja koje će im omogućiti pravu prosudbu povijesnih događaja povezanih uz II. svjetski rat i odnos Hrvata i Srba u njemu, te osobu bl. Alojzija Stepinca koji je te odnose oplemenila kršćanskim zazivom mira i darom kršćanske ljubavi. Zahvalio je svima koji su dali doprinos u pripremi i objavi knjige te svim okupljenima na pozornosti i ljubavi prema bl. Alojziju Stepincu.

Promociju je pjevanjem obogatio mješoviti zbor Nadbiskupijske klasične gimnazije iz Splita pod ravnanjem s. Lidije Matijević, a program je vodila Ivana Župa.

 

M.M.