bogoubojstvo-zapadaZoran Vukman, Bogoubojstvo Zapada, Vlastita naklada, Trogir, 2016.

Ne treba biti neki posebni stručnjak pa zaključiti da je Zapad trenutno u velikoj krizi. No, treba biti hrabar pa tomu Zapadu u lice reći kojim to putovima ide i što bi mu moglo pomoći. Vukman upravo tako čini.

Ovo djelo zamislio je kao prvo u Trilogiji otkrivenja. Nekome će sve možda zazvučati kao preuzetno i koketiranje s teorijama urote. Bilo bi to zacijelo pogrješno. Pred nama je intelektualac koji vjeruje u Boga i na takvim temeljima promišlja ovaj svijet. Uskratiti mu to pravo znači poduprijeti totalitarizam, da ipak budemo blagi ako je to blago.

Pošao je u svojim razmišljanjima od Friedricha Nietschea i njegova Übermenscha i doveo nas do transvestita. To je taj put koji je čovjek prevalio u ovo suvremeno vrijeme. A putovođa mu nije bio samo spomenuti iščašeni filozof, nego i plejada onih koji su slijedili toga lučonošu tamnog svjetla. Naravno, ništa se nije dogodilo slučajno, određeni su skrivili pojavu toga »nadčovjeka«, ali nije naglasak na povijesti takve misli nego na čovjekovoj suvremenoj izgubljenosti. Vukman bi je htio izliječiti pa se hvata u koštac s njom i bespoštedno hrve.

Zadnje razmatranje, nazovimo ga tako, u ovom djelu nazvano je Zapad: promjena paradigme. Završna rečenica u njemu izgleda ovako: »Povijest je pokazala da oni koji su pokušavali ubiti Boga, na kraju su uvijek ubijali čovjeka.« Ima pravo. Bogoubojstvo je zapadni fenomen koji je našu uljudbu poveo prema provaliji. Zahvatila ju je metafizička praznina, a s tim se ne može u budućnost. Jednostavno se nestaje, a neki drugi pojedinci i narodi zauzimaju naše mjesto.

Nadajmo se da će za ovim djelom posegnuti ne samo naši intelektualci nego i prosječni korisnici medija i knjiga. Ideje su jasno izložene i ne možemo reći da nismo razumjeli. Sve je zaista u našim rukama, a Bog će nam pomoći samo ako htjednemo.

Miljenko Stojić