Na uočnicu blagdana sv. Majke Terezije, u samostanu sestara Misionarki Ljubavi u Zagrebu u ponedjeljak, 4. rujna predstavljena je knjiga Paula A. Wrighta, dr. med., „Recept Majke Terezije. Kako pronaći sreću i mir u služenju?". Knjigu u izdanju Stella Maris na hrvatski jezik preveo Ivan Peček, a fotografije sv. Majke Terezije snimila je Zlata Vucelić.


Brigita Peček, urednica Biblioteke Stella Maris izrazila je radost i zahvalnost Gospodinu radi objavljivanja ove knjige Paula Wrighta, uspješnog američkog kardiologa koji je, tražeći smisao života, uspio doći do Majke Terezije i dobiti odgovor.

Preko Majke Terezije dobio je niz pouka koje su promijenile njegov život, život njegovih poznanika i kolega koji su ga potom inspirirali da napiše knjigu i podijeli s čitateljima ono što je tijekom nekoliko godina naučio od Majke Terezije, rekla je Peček, te pokušala odgovoriti „po čemu se ova knjiga razlikuje od drugih knjiga o Majci Tereziji?".

Ova knjiga, prema riječima urednice Peček daje recept – prokušane savjete kako reagirati na svakodnevne situacije. Recept je nastao tako što je autor nekoliko godina pozorno promatrao ponašanje i reakcije Majke Terezije. Potragu za smislom života započeo je pitanjem Majci Tereziji: Prema kojim će mi se pravilima suditi na kraju ovog života? Majka Terezija je uzela Bibliju, otvorila 25. poglavlje Matejeva evanđelja i rekla: „Isus je rekao: Što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće i sestara" - i dodirujući sa svakom izgovorenom riječi jedan od njegovih prstiju, dovršila rečenicu - „meni učiniste".

Stoga, savjet Majke Terezije je jednostavan: jedino što se zahtijeva od nas jesu - ljubav i suosjećanje. Premda je pouka jednostavna, nije uopće laka. Iskrena ljubav i suosjećanje vrlo su izazovni zahtjevi. Traže ništa manje nego potpunu preobrazbu sama sebe/svojega ja, rekla je Peček.

Autor knjige je promatrajući Majku Tereziju u svakodnevnim događajima i problemima, shvatio da ona posjeduje snažna duhovna sredstva koja joj pružaju velik nutarnji mir i sreću. „Postalo mu je jasno da njezin nutarnji mir i sreća ne ovise o vanjskim postignućima, već o načinu na koji ona osobno reagira na okolnosti i situacije. Posjedovala je nevjerojatan stupanj svakog od tih duhovnih stavova. Put do osobne sreće i nutarnjeg mira sastojao se u stjecanju i održavanju tih duhovnih stavova, kao i rasta u njima. Oni ne ovise nužno o onome što se događa, već o načinu na koji se suočavamo s okolnostima koje nam život donosi". Razmišljao je o osobinama koje su Majci Tereziji i njezinim misionarkama ljubavi davale snagu da izdrže dok su obilazile i služile najsiromašnije među siromasima. Počeo je zapisivati te osobine i tako je nastao recept koji se sastoji od deset duhovnih stavova: posvećenosti zajednici, poštivanja svakog ljudskog života, suosjećanja i ljubavi, zadovoljstva i zahvalnosti, vjere, poniznosti, tolerancije, strpljivosti, opraštanja i iskrenosti. Svaki od tih duhovnih stavova proizlazi iz načina na koji je Majka Terezija provodila svoj svakodnevni život te kakve je odnose imala s drugim ljudima". Svoj osvrt, Peček je zaključila autorovim riječima „Majka Terezija dala mi je taj recept, no ja sam bio odgovoran za njegovu primjenu i ozdravljenje. Nitko drugi to nije mogao učiniti za mene. Morao sam prihvatiti taj novi način života. Čim sam se odlučio da se stalno pridržavam recepta i ponašanja koje je u skladu s njim, počeo sam osjećati da sam u miru s Bogom, čovječanstvom i sa samim sobom. Molim vas, idite korak po korak. Nemojte se žuriti. Kad god sam izrazio zabrinutost oko toga činim li dovoljno, ili dajem li dovoljno, Majka bi uvijek rekla: „Ne želim da se brineš oko toga. Samo nastavi rasti u suosjećanju i ljubavi."

O sadržaju knjige progovorio je i don Stjepan Bolkovac, SDB. Kad neku knjigu dobijemo ili ju kupimo onda najčešće ako nam se sviđa drugima kažemo „pročitao sam je na dušak". No, ako to napravite s ovom knjigom, onda ste pogriješili, jer ova knjiga nije za čitanje na dušak. Nego po zakonu recepata, a oni kažu trebaš dozirati, mjeriti, trebaš osjetiti, rekao je don Stjepan. Pojasnio je kako je pravilo salezijanskog odgoja i pouke i obrazovanja upravo „uzmi, pa onda daj", a istinsko Božje obrazovanje počinje od onoga: prvo otkri talente koje je tebi Bog dao, a ti talenti nisu za tebe, već da ih dadeš drugima, i da se kroz njih tebi vrati ono što si želio, a to je snaga ljubavi i života.

Dr. Wright je tu otkrio kako gledajući Majku Tereziju, gledajući njezine sestre, gledajući siromahe svatko od nas, od onoga najmanjega i nepismenoga, pa do najučenijih može otkrivati zakon ljubavi u djelima: otkrivati zakon ljubavi koji postaje život, naglasio je Bolkovac, te se slikovito izrazio, da je ova knjiga davanje svojevrsnih 'pelcera' jedni drugima, „a i kad dobijemo 'pelcer' moramo ga posaditi, pažljivo uzgajati, a tek onda dobijemo ono što smo željeli.

Misionarka ljubavi s. Dobrila je na kraju rekla kako su Majci Tereziji često davali sličice da nešto napiše. Obično je na engleskom pisala „Good blessing", a u Hrvatskoj je pisala: „Budite sveti, jerbo Isus koji vas voli je svet".

 

M.B.