Knjiga ''Hrvatske novinarske tragedije 1945.-1995.'', autora Tihomira Dujmovića predstavljena je u petak u u Mostaru. Riječ o knjizi koja analizira sudbinu novinara iz vremena Nezavisne Države Hrvatske (NDH) koja donosi "jezivu statistiku" i poimenični popis svih novinara koji su tada pisali.

Po Dujmovićevim riječima za vrijeme NDH-a djelovala su 352 novinara od kojih je 40 ubijeno, 38 su ubili hrvatski komunisti nakon 8. svibnja 1945. godine, a dvojicu su ubile ustaše.

Knjiga donosi temeljitu analizu pisanja tiska u to vrijeme, radijskog programa, te poimeničnu sudbinu svakog od novinara koji je bio član tadašnjeg novinarskog društva.

Govoreći o sudbini novinara Dujmović je kazao kako je 101 novinar dobio doživotnu zabranu pisanja, 100 ih je pobjeglo izvan granica svoje zemlje, 66 ih je pod prisilom promijenilo profesiju, a od njih 352 samo je 27 dobilo pravo ponovnog pisanja, s tim da su četiri bila fotoreportera. '

-Hrvatska novinarska scena u to vrijeme izbrisana je preko 90 posto. Ne postoji takav primjer u Europi, niti jedan narod nije prošao takvu tragediju. Kad se tome doda činjenica da je u isto to vrijeme ubijeno oko 66o katoličkih svećenika, jasno je da smo tada ciljano ostali bez intelektualne elite. Planeri tog masakra bili su svjesni da se nakon toga teško možemo intelektualno obnoviti za 3oo godina. Danas imamo državnopravni okvir ali teško uređujemo državu a ključni uzročnici su upravo ovdje - istaknuo je Dujmović.

Pojasnio je kako u drugom dijelu knjige donosi stradanja novinara stradalih sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

-Nakon pada hrvatskog proljeća pedeset novinara je završilo na suđenju, stotine urednika i članova uredničkih vijeća širom Hrvatske izbačeno je sa svojih mjesta, na crnim listama se našlo 170 publicističkih imena, te su otjerani u dvadesetogodišnju šutnju - kazao je Dujmović, dodavši kako je od 1945. do 1972. zabranjen rad 501 novinaru.

Na samom kraju knjige "Hrvatske novinarske tragedije 1945.-1995." navedeni su novinari stradali za vrijeme rata u Republici Hrvatskoj (Domovinski rat). '

-Jako se malo zna da je ubijeno 18 novinara u prva četiri mjeseca rata. Stotinu novinara je uhićeno, pretučeno, maltretirano, a ništa o tome ne znamo, 35 ih je ranjeno, od čega 20-ak teško. Nemamo knjiga o tome - zaključio je Tihomir Dujmović.

Odabrane ulomke iz knjige čitao je glomac Vinko Kraljević. Program je moderirala književnica Anita Martinac.

Inače, novinar i publicist Tihomir Dujmović široj je javnosti poznat kao autor knjiga "Tko mi zabranjuje kolumne?" i "Hrvatska u raljama djece komunizma".

M.J.