U organizaciji Galerije hrvatske sakralne umjetnosti ''Laudato'', uz suorganizaciju Hrvatske dominikanske provincije te pod pokroviteljstvom Grada Trogira, u srijedu 13. srpnja 2016. u 19:30 sati u Muzeju grada Trogira bit će otvorena izložba ''Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu'' akademskog slikara Ante Mamuše.

U programu će uz autora sudjelovati trogirski gradonačelnik Ante Stipčić, ravnateljica trogirskoga muzeja Fani Celio Cega, vlasnica galerije ''Laudato'' Ksenija Abramović, likovni kritičar Stanko Špoljarić, a izložbu će otvoriti provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Anto Gavrić. U glazbenom će dijelu otvorenja nastupiti klapa Okruk koju vodi Vlatko Belas, a kroz program će voditi predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana ''Dr. Stjepan Kranjčić'' Tanja Baran.

Time se nastavlja prije dvije godine započeta inicijativa da se izložba posvećena hrvatskim svecima i blaženicima Galerije ''Laudato'' predstavlja uoči blagdana prvoga hrvatskog blaženika u njegovu rodnom Trogiru.

Izložba ''Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu'' Ante Mamuše suvremen je likovni prikaz najvećih hrvatskih duhovnih velikana koje je autor oblikovao za 8. Dane hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima u mjesecu svibnju.

Izložba će nakon Trogira 23. rujna 2016. biti otvorena kao dio programa Redovničkih dana u Galeriji ''Fr. Vinko Draganja'' dominikanskoga samostana u Splitu, zatim 17. siječnja 2017. u Gradskoj knjižnici u Slavonskom Brodu, na blagdan zaštitnika umjetnika bl. Angelica 18. veljače 2017. u samostanu i župi bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici te na blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića 11. svibnja 2017. u sv. Mandiću posvećenom samostanu i crkvi u zagrebačkoj Dubravi.  

 

M.P.