Muzej Mimara pripremio je izložbu pod nazivom Motivi sporta iz fundusa Muzeja Mimara koja otkriva „sportski“ značaj Muzeja Mimara u dvostrukom smislu; prvotno kao školske zgrade iz 19. stoljeća s prvom modernom sportskom dvoranom i igralištem, i drugo kroz povijesno-umjetnički vrijedne predmete iz zbirke Muzeja posvećene sportu.

Prvenstveno se želi naglasiti i podsjetiti građane na posebnu vrijednost zgrade Muzeja kao dijela nekadašnjeg Školskog foruma sagrađenog 1896. godine. Tadašnja vizija Izidora Kršnjavoga bila je bazirane na humanističkom konceptu u kojima je značaj antičkog ideala njegovanja kulta tijela ostvaren gradnjom sportske dvorane „Gymnasiuma“ na prostoru današnjeg muzeja, dok je vanjsko igralište uređeno kao sportski teren tzv. „Elipsa“, zadržalo svoju sportsku i rekreacijsku ulogu do danas.

Bogatstvo zbirke muzeja koja pruža nepresušan izvor inspiracija, ovaj put se predstavlja izložbom koncipiranom oko teme sporta. Dvadeset predmeta izabranih iz Zbirke slikarstva, Zbirke bjelokosti, Zbirke europske skulpture, Zbirke metala, Zbirke crteža, grafika i minijatura te Zbirke starih civilizacija, pričaju priču o civilizacijskoj ljudskoj potrebi za sportom i rekreacijom, ali i pokazuju umjetničku opsesiju ljepotom tijela sportaša.

Posjetitelji će upoznati motive sporta koji su okupirali umjetnike kroz povijest. Tu su, na primjer, skulpture atleta, slikarski prikazi lova, kocke za igru, kutija sa setom društvenih igara iz viktorijanskog doba i garnitura za šah.

Izložba se otvara u Noći muzeja 26. siječnja i traje do 25. veljače, a postavlja se u Kolekcionarskoj sobi Muzeja u prizemlju, uvijek posvećenoj kolekcionarstvu i donatorstvu kao temeljnoj vrijednosti i plemenitoj posebnosti Muzeja Mimara.

 

M.M.