Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar iz Ludbrega, Goran Petrač, autor kompleksnog opusa, član grupe Contra, izlagao je na mnogim samostalnim izložbama u domovini i u inozemstvu, kontinuirano je posvećen radu na ciklusu Boje krajolika, s jedinstvenim i neponovljivim stvarno nestvarnim motivom prirode koja ga okružuje, u kojoj živi i pronalazi trajno zanimanje za njezino vidljivo i skriveno lice, portretirajući je u snažnim kolorističkim varijacijama, na različitim formatima ,u akrilu.

Novi niz slika, koji se skladno i logično upotpunjuje, izveden u akrilu ali na doista velikom , nesvakidašnjem formatu 200 x 150 cm.

Osobitost i ovoga dijela opusa jest karakteristična dominacija boje ili boja na svakoj pojedinoj slici i upravo ta određena koloristička izrazitost, istaknutost ukazuje na neskrivenu simboliku.

Akrili Gorana Petrača prepuni su energije koja oslobođena leti,frca, teče, prodire iz središta zemlje, oživotvorena u raznolikim varijacijama boje.

Na ovim se krajolicima ne opažaju ljudi ali se osjeća njihova nazočnost posebice kada je motiv polje, žito, usjevi, pa čak i trave koje se izvijaju, usmjerujući svoj rast prema nebu.

Ovdje su u prvom planu segmenti vatrenih, usplamtjelih od vreline boje krajobraza, oživljeni na platnu, u neprestanom treperenju, nezaustavljivom i nepredvidivom gibanju, živa priroda.

Posebnost ovih slika jest i rojenje jata oblaka, gustih i prozirnih, tankih ili okruglih, u harmoničnom pokretu s vlatima trave, u tajanstvenom plesu koji je nametnuo nepresušivi vjetar.

Sve se kreće.

Dojma smo kako ovo gibanje nikada neće prestati i gotovo smo može čuti vjetar kako juri između trava i stabljika.

Priroda diše.

Novi opus Gorana Petrača otvara prostore neslućenih ljepota.

Riječ je o slikama maestralno izvedenih nesputanom autorskom gestom i jakim, impresivnim kolorom.

 

Miroslav Pelikan