Slikarica Zrinka Moslavac iz Zagreba, autorica je zanimljivog, domišljatog i hrabro izvedenog ciklusa akrila na platnu s apstraktnim, vrlo raznolikim i međusobno udaljenim motivima.

Nakupine boja žestoko su sučeljene, bilo kroz oblik kapljice ili plohe, povezane u uznemirenu,energičnu cjelinu vibrirajućeg tkiva.

Ima tu i motiva koji se naizgled samo doimaju prepoznatljivima, od svjetala, krajobraza, grada,no to su ipak samo individualni doživljaji,svakodnevne spoznaje istoga, tek kratka reakcija.

I o ovom se ciklusu može govoriti kako se temelji na imaginarnom, a koje poteklo iz stvarnoga svijeta i svih njegovih ključnih elemenata.

Na kraju krajeva, svi smo različiti jednako tako akceptiramo pojavnosti oko sebe.

Slikari biraju motive koji će nadahnuti njihovu ekspresiju, pa tako i slikarica Zrinka Moslavac, od Apokalipse preko živahnih prostora u kojem obitava do Aurore Borealis, nastojeći uvijek svoj osjećaj zabilježiti bojom i gestom, većinom na velikom formatu120 x 80 cm, u akrilu.

Valja istaknuti dosljedno istraživanje mogućnosti kolora i pojedinih boja kojima autorica pridaje dominantni karakter u intergrativnim procesima nastanka slike.

Raznovrsne forme točkica, eruptivnih mrlja, cijelih ploha, slobodno klizećih tragova, uklopljene su u jedinstvenu autorsku misao o svijetu ali isto tako možemo govoriti i o učinku zrcala, ovako nas svijet možda prihvaća.

 

Miroslav Pelikan