Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Loren Ligorio iz Dubrovnika ,autor je zapaženog i vrlo dojmljivog opusa,koga čini niz ciklusa zanimljivih motiva i izvrsnih realizacija.

Nedavno smo imali prigodu vidjeti sjajan ciklus akrila na papiru, formata 90 x 70 cm, s jedinstvenim motivom sveca i s naslovom Martirij sv.Vlaha.

Naravno da nije lako ni jednostavno prikazati užasne i neopisive muke koje je svetac prošao i čvrstinu vjere koju je nosio u sebe te bio pogubljen 317. godine.

Ligorio je vrlo emotivno približio gledateljima svojim specifičnim likovnim jezikom i umjetničkim iskustvom završni dio života sveca,dočaravši davno vrijeme i iznimnost čovjeka.

U središtu pozornosti slikara jest lik sveca u tim teškim i tragičnim trenucima i gledajući akril za akrilom, ispred nas teče život s raznim detaljima iz svečeva života i djelovanja.

Suočavajući se s nizom izvanrednih akrila dubrovačkog slikara Lorena Ligorija, gledatelj može za trenutak uroniti u to teško, proteklo vrijeme i svjedočiti svojom nazočnošću životu i smrti sveca.

Stvarnost života u davnini oživjela na ovim akrilima, približava nas jedinstvenim pojedincima,svecima i njihovom trpećem životu.

 

Miroslav Pelikan