Suvremeni hrvatski likovni umjetnik,slikar Željko Prstec iz Varaždina,odavno je posvetio sve svoje neiscrpno nadahnuće iznimnom motivu,motivu anđela,stvarajući jedinstvenu,specifičnu autorsku kreaciju,zanimljiv i vrlo dojmljiv opus.

Njegovi su anđeli bucmasti dječačići (putti),lebde oko crkava,između zemlje i neba,nose trube, u noći sa snijegom,silno su simpatični,dobrohotni,vjesnici,u plavom polumraku,donoseći u tišini utjehu,mir i spokoj.

Promatrajući Prstecove slike s plesom anđela oko zvonika,između snježnih pahulja,za trenutak se može učiniti kako je na slici prikazan trenutak kada se vrijeme zaustavilo i jedino se povremeno začuju anđeoske trube.

Prstec je vješto i strastveno stvorio mnoštvo anđelčića,oni žive svuda oko nas,nalaze se u istom prostoru s nama,služeći se različitim likovnim tehnikama,stvarajući klasične slike u ulju ili male oltare. Ipak,najčešće anđeli lete iznad poznatih varaždinskih veduta,sačuvane i otmjene gradske arhitekture,iznad starih i oronulih a tako značajnih kuća.

Prstec je u svojem slikarskom opusu,preko niza djela u različitim likovnim tehnikama,sačuvao zajedničko sjećanje na proteklo doba,na raznolika lica povijesti,građevine i osobe,usprkos nadmoćnom zaboravu koji želi pokriti prazninom sve što mu se dopusti.

Svemu tome pridodao je osnutak Muzeja anđela u Varaždinu ,koji i danas djeluje uspješno,uspostavljajući i održavajući veze čovjeka i anđela.

Nesvakidašnji opus varaždinskog umjetnika Željka Prsteca zauzima posebno mjesto u aktualnoj likovnoj hrvatskoj produkciji.

 

Miroslav Pelikan