U nedjelju, 2. rujna, u Imotskom je obilježena 150. obljetnica, od osnivanja Narodne čitaonice u Imotskom i znamenitog govora don Mihovila Pavlinovića, čije ime i danas nosi imotska gradska knjižnica, na kojoj je, u ovoj prigodi, postavljena spomen-ploča „Besjeda na slavi imotske čitaonice“, koju je blagoslovio imotski gvardijan fra Kristian Stipanović, a postavljena je u spomen na svojega utemeljitelja, hrvatskog velikana, domoljuba, književnika don Mihovila Pavlinovića, koji je iznikao iz plemenitog krša podno Biokova.

Nakon što je gvardijan fra Kristian blagoslovio spomen-ploču na pročelju gradske knjižnice, nazočnima je nekoliko riječi uputio gradonačelnik Ivan Budalić, koji je posebno istaknuo, „Gledajući na životni put don Mihovila Pavlinovića, vidimo da je to bio čovjek koji je okupljao ljude, koji se borio protiv svih podjela koje su tištile hrvatski narod. Gledajući danas na sve ono što nas muči, bilo u Imotskom ili u cijeloj Hrvatskoj, vidimo da su na neki način slični problemi”. Gradonačelnik je pohvalio rad knjižnice, zaželjevši toj ustanovi još bolji napredak i razvoj. Potom je imotski glumac Ante Šućur kazivao ulomak znamenitoga govora don Mihovila Pavlinovića, održanoga prigodom otvaranja čitaonice.

Prisjetimo se, da je spomenuta čitaonica u novoutemeljenoj državi Hrvatskoj obnovljena i dovršena 2007. godine, a svečano ju je otvorio ministar kulture Božo Biškupić i upravo i nosi naziv „Don Mihovil Pavlinović“. Za Imotski je to bio tada i sada veliki kulturni i politički događaj otvaranje hrvatske narodne čitaonice, koju je otvorio prije sto i pedeset godina don Mihovil Pavlinović svojim značajnim političkim govorom, 8. veljače 1870. godine. To je bio prvi njegov znameniti govor: „Besjeda na slavi Imotske čitaonice“ a drugi, „Besjeda svojim biračima“, koji je izrekao, 4. srpnja 1870. godine, kada je izabran za imotskog zastupnika. Spomenuti govori smatraju se najvažnijima koje je izrekao.

Potom je slijedilo predavanje o životu i radu don Mihovila Pavlinovića koje je održao prof. dr. Marko Trogrlić s Filozofskog fakulteta u Splitu, koji je, najprije istaknuo da se don Mihovil rodio 28. siječnja 1831. godine u Podgori, a korijeni su mu iz Rašćana. Za svećenika je zaređen 23. rujna 1854. godine u splitskoj prvostolnici. Najveći dio života bio je župnik u Podgori. Don Mihovil se već u sjemeništu isticao svojim domoljubljem. Postao je pokretač i vođa Narodne stranke, oko 1860. godine. Nekoliko je puta biran u zastupnika u Dalmatinskom saboru. Bio je zastupnik u „Hrvatskom saboru“ i „Bečkom parlamentu“. Bio je vrstan političar i književnik, predvodnik i prosvjetitelj hrvatskog naroda u ovim krajevima u drugoj polovici 19. stoljeća. Između ostaloga je posebno naglasio, kako je don Mihovil Pavlinović dolazio u Imotski diviti se ljepoti hrvatskoga jezika. “On je svojim znamenitim govorom obilježio, u najvećoj mjeri, političku povijest Dalmacije, pa i političku povijest Hrvatske, druge polovice 19. stoljeća. Dva su njegova čuvena govora, jedan je onaj u Jelsi na otoku Hvaru, a drugi je onaj koji je održao u Imotskom. U njima je iznesen program cijelog kasnijeg njegovog političkog djelovanja. Ti govori na neki način kristaliziraju njegovu političku misao i njegovu političku ideju. ”

Nakon predavanja upriličena je izložba imotskih slikara i kipara iz privatne zbirke poznate imotske spisateljice Mare Ožić-Bebek, koja je predstavljajući slikare i kipare (Vicko Kavelj, Nenad Vlajčić, Ivo Roberto Katavić, Ante Ljubičić – Car, Ivan i Lucijan Kujundžić, Kruno Bošnjak, Jure Ujević, Vesna Ujević) kazala „da kultura nije nematerijalna baština nego je, dapače, itekako materijalna”.

Ravnateljica „Gradske knjižnice“ Marija Jović istaknula je važnost gradske knjižnice u životu Imotskoga i njegovih ljudi te se zahvalila imotskom gradonačelniku Ivanu Budaliću i gvardijanu fra Kristianu Stipanoviću na sudjelovanju u ovom važnom događaju, te se ujedno zahvalila svima koji su svojom nazočnošću uveličali ovu važnu obljetnicu, ali i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u pripremi ovoga događaja. Posebno ja istaknula suradnju između „Gradske knjižnice don Mihovil Pavlinović“ i „Pučkog otvorenog učilišta Imotski“ s ravnateljicom Ankicom Jukić te „Turističkom zajednicom Imota“ na čelu s Lukom Kolovratom.

U glazbenom dijelu programa nastupila je ženska klapa “Neviste” iz Imotskoga te muška klapa “Sveti Mihovil” iz Prološca. Potom je u posebnom ozračju vrta „GK Don Mihovil Pavlinović održan prigodni domjenak i zanimljivo druženje.

Dragica Zeljko Selak