Od 24. do 27. studenoga, obilježena 50. obljetnica hrvatskog proljeća u Splitu, uz predstavljanje Zbornika Hrvatsko proljeće u sjećanju splitskih proljećara objavljenoga povodom obilježavanja Hrvatskog proljeća u Splitu, pedeset godina poslije, u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Splitu, na inicijativu Drage Ćutuka, koji je kazao da zbornik ocrtava teško vrijeme državnog terora nad neistomišljenicima.

Zbornik, koji je uredila Hicela Ivon, na 252 stranice, donosi sjećanja trinaestorice autora, sudionika Hrvatskog proljeća u Splitu, na zbivanja iz 1971. kada su hrvatski studenti štrajkom pobunili protiv tadašnjeg komunističkog režima. U njemu pišu: Marija Bošković, Ivan Čaljkušić, Drago Ćutuk, Dane Maretić, Tomislav Marić, Borislav Maričić, Vanja Mladina, Neda Nižetić, Mate Raboteg, Ivica Tolić, Miroslav Veić i Veseljko Vidović. Ovaj zanimljivi Zbornik, u kojem je opisano sustavno državno nasilje koje su doživjeli proljećari, od pretresa i zastrašivanja do gubitka posla i oduzimanja putovnica, praćenja tajnih službi i prisluškivanja, gaženja ljudskih prava, uništavanja važne dokumentacije, može poslužiti i biti vrijedna povijesna građa iz toga tmurnog komunističkog sistema i izazovnog povijesnog vremena Hrvatskog proljeća, kako su ga u svojom memoarskom zapisu opisali i doživjeli splitski sudionici toga doba.

Proslava je započela u srijedu, 24. studenoga, polaganjem vijenaca kod Središnjeg križa hrvatskih branitelja Domovinskog rata na Lovrincu, potom na grobu Damira Petrića, zamjenika predsjednika SS Hrvatske, Zvonimira Puljića, Mladena Vidovića, Željka Barišića, Petra Šunjića, u Gizdavcu, Tome Matkovića u Medovu Docu, te na grobu Mate Kusture u Slivnu, istaknutog člana Štrajkaškog odbora PF i pok. Ante Štambuka u Sumartinu.

U subotu 27. studenoga,položeno je cvijeća kod spomenika utemeljitelju (obnovitelju) hrvatske države, dr. Franji Tuđmanu na Obali u Splitu. Zatim je na Pravnom fakultetu održan skup i predstavljen zbornik Hrvatsko proljeće u sjećanju splitskih proljećara, uz hrvatsku himnu i minutu šutnje svim preminulim hrvatskim proljećarima i hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata koji su bilo kada i bilo gdje položili svoj život za Domovinu. Proslavi su uz brojne proljećare sudjelovali i akademik Davorin Rudolf, Joško Kalilić, predsjednik ogranka MH u Splitu, Drago Ćutuk, nositelj inicijative obilježavanja Hrvatskog proljeća u Splitu – 50 godina poslije, Vanja Mladina… Potom se u crkvi sv. Dominika slavila misa zadušnica za preminule „proljećare“ i sve one koji su živote ugradili u temelje hrvatske ideje i hrvatske države.

 

Dragica Zeljko Selak