Niti jedan se medij u Hrvatskoj ove godine nije u tolikoj mjeri bavio HDZ-om kao Nacional. Gotovo svako izdanje popraćeno je bombastičnim tekstovima o osobama, radnjama i djelatnostima u HDZ-u, ali i oko njega, a posebno je na udaru bio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

I dok je neka uobičajena uloga medija u zapadnim, već etabliranim demokracijama, opozicijska sa umjerenim i/ili oštrim kritiziranjem vlasti, kod nas to izgleda nije slučaj. Kod nas su mediji prorežimski nastrojeni, ali mnogi od njih pokušavaju prikriti svoja ulogu krijući se iza kontroliranog pluralizma unutar svojih rubrika.

Međutim, Nacional odskače od svih njih te se i površnim čitanjem orkestriranih tekstova i ciljanih intervjua dade razabrati da se radi o pomno smišljenom projektu koji ima za cilj – destabilizirati HDZ i potpuno marginalizirati sadašnje vodstvo, te ga zamijeniti, za jugonostalgičare, podobnim vodstvom.

Iako je u svom uvodnom tekstu, u prvom broju nanovo oformljenog Nacionala, Berislav Jelinić naglasio kako je Nacional bio jedan od ''prozora demokracije'' te kako su ''novinari i umjetnici (Nacionala op.a.) kritični prema režimu'', te kako se ''Nacional na tržište vraća kako bi provodio istu uređivačku politiku', to ipak ne odgovara istini. Dovoljan je pogled na sve naslovnice nanovo oformljenog Nacionala kako bi se uvidio projekt stvaranja prorežimskog medija.

Iako se ne može točno ustvrditi tko stoji iza projekta, po nekim metodama dade se naslutiti o kome se radi. Naime, Nacional je najviše odjeknuo u javnosti sa intervjuima Josipa Manolića koji u poodmakloj životnoj dobi ima neodoljivu želju uključiti se u izborne utrku s ciljem stvaranja negativne slike Tomislava Karamarka u javnosti kao tobožnjeg člana zloglasne UDBE. Pronicljivijeg čitatelja teško može prevariti revolucionarna težnja starčića, koji je svoju karijeru izgradio na zaštiti režima u kojima je djelovao s posebnim naglaskom na onaj najgori, totalitarni komunistički režim, kojom želi utjecati na demokratske procese u Hrvatskoj.

Ovdje se radi o smišljenom projektu koji se želi suprotssstaviti lustraciji komunističkih kadrova UDBE koja bi otkrila o kakvim zločinima je bilo riječ, stoga ovakav HDZ danas njima predstavlja izravnu prijetnju, a do izbora je ostalo još malo vremena. Sve je počelo Manolićevom najavom kako su mu ukrali računalo na kojem su ispisani njegovi memoari, a pljačku su navodno organizirali Tomislav Karamarko i Milijan Brkić koji nisu htjeli da knjiga izađe na vidjelo.

Nakon intervjua vremešnog Josipa Manolića u Nacionalu krenula je paljba po HDZ u svakom narednom broju, a uglavnom su meta bili Tomislav Karamarko i Milijan Brkić. Što je donekle i logično, jer je HDZ u zadnja tri izborna okršaja pobijedio SDP, a ponajviše zahvaljujući operativnoj strukturi koju je uspostavio Glavni tajnik HDZ-a, koji je mobilizirao dužnosnike i birače najveće hrvatske političke stranke te time nagovijestio povratak HDZ-a odnosno Domoljubne koalicije na parlamentarnim izborima na vlast.

Panika u SDP-u znači otvaranje bojišnice na svim razinama i svim raspoloživim sredstvima. Iako su Manolić i Karamarko trenutno na sudu vjerojatno okončanje sudskog epiloga neće značajno utjecati na rezultate izbora. Manolić, Milanović i ostali iz njihova miljea su toga svjesni te pokušavaju destabilizirati HDZ te ih prikazati zadrtim, nesposobnim i opasnim desničarima koje prijete otvorenom fašizacijom zemlje ukoliko osvoje izbore, a u stvari radi se o strahu od lustracije odnosno svega onog što ona sa sobom nosi, a to je prije svega gubitak privilegija koje su stečene komunističkom pljačkom za vrijeme njihovog totalitarnog vladanja u bivšoj državi.

Ne prezaju ni od toga da iznutra pokušaju destabilizirati HDZ time što su u zadnjem broju Nacionala dali istaknuti medijski prostor Nediljku Matiću, koji je blisko surađivao s Manolićem, a koji ima za cilj srušiti postojeću garnituru vlasti u HDZ-u te navodno dovesti Andreja Plenkovića na mjesto predsjednika HDZ-a koji, sudeći prema prosudbama ovih krugova, navodno ima umjerenije stavove od sadašnjeg vodstva, a naročito kada je riječ o lustraciji koje se toliko plaše komunističko-udbaške strukture. Matić tvrdi da želi upozoriti biračko tijelo HDZ-a, upravo sada, pred izbore, a nije mu palo na pamet upozoravati građane ili birače HDZ-a već tri izborna ciklusa koliko je sadašnje vodstvo na čelu HDZ-a. To je sasvim dovoljno da otvori sumnju u (ne)časne namjere Nediljka Matića, a kako je nekoć bio pripadnik skupine koja se okupljala oko Manolića lako je za pretpostaviti o kakvim se namjerama radi.

Zabrinjavajuće je što se jedna ideološka pozicija na političkom spektru već eksplicitno služi nedemokratskim metodama ili metodama koje su karakteristične za totalitarističke političke sustave u kojem se temeljito analizira, a onda i svih snaga napada opozicija vladajućem režimu. Posebno je opasno kada se mediji, koji pod krinkom čuvara demokracije, zapravo čuvaju režim koji tendira da postane potpuno totalitaran. Totalitaran i elitistički režim u kojem dobro uhljebljena komunističko-udbaška klika kao vječita nositeljica tog režima, nauštb naroda i demokracije za koju su mnogi dali i svoje živote.

Nacional je pokazao da je instrument u rukama tih struktura u zemlji i inozemstvu, jasno napadajući gotovo isključivo opoziciju koja otvoreno prijeti navedenim strukturama, te stoga nije nikakav 'čuvar demokracije' nego glasilo režima koji Hrvatsku pokušava vratiti u osamdesete godine prošlog stoljeća.

 

Adam Bartolić