Gitarist Petar Čulić se upravo vratio sa turneje u Južnoj Americi. Imao je solističke koncerte u Brasiliji, Buenos Airesu, Sao Paulu i Rio de Janeiru u periodu od 14 ožujka do 1. travnja.

Na koncertu u Brasiliji je prisustvovao i hrvatski veleposlanik u Brazilu, gosp. Željko Vukosav, te djelatnici veleposlanstva, a na koncertu u Buenos Airesu hrvatski veleposlanik u Argentini, gosp. Željko Belaj.

Na programu u brazilskom dijelu turneje su bili i brazilski skladatelj F. Mignone, a u argentinskom dijelu  i  argentinski skladatelji  A. Piazzolla, M. D. Pujol, i J. Morel. Uz njih na programu su bili i D. Scarlatti, W. Walton, J. K. Mertz, I. Albeniz, M. Giuliani, a Petar je odsvirao i nekoliko autorskih skladbi. Na koncertima u Brasiliji, Buenos Airesu i Sao Paulu Petar je na kraju koncerta doživio stajaće ovacije, što je veliko priznanje i poticaj za dalje za mladog umjetnika. Petar će u naredne 2 godine održati koncerte na 6 kontinenata, u velikim svjetskim metropolama i centrima.  Također, Petar je primljen na doktorat na University of Surrey u Engleskoj.

Petar Čulić rođen je 26. lipnja 1986., živi u Splitu, a podrijetlom je iz Dugog Rata. Magistrirao je u srpnju 2008. godine na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu u klasi prof. Gorana Listeša. Studij je upisao u kvoti „posebno nadareni“ prije završene srednje škole. Dobitnik je dviju rektorovih nagrada u akademskoj godini 2005./2006. – za izvanredne rezultate postignute tijekom studija te za izuzetna umjetnička ostvarenja. Školovanje nastavlja na poslijediplomskom studiju u Koblenzu (u Njemačkoj) na privatnoj akademiji „Koblenz International Guitar Academy“ u klasi prof. Huberta Käppela, a završava ga u svibnju 2010. godine s najboljim uspjehom. Dobitnik je godišnje nagrade Općine Dugi Rat za izvanredna postignuća na području glazbenog i kulturnog stvaralaštva.

Broji više od tisuću nastupa širom domovine i u mnogim gradovima poput Buenos Airesa, Rio de Janeira, Londona, Beča, Pariza, Bruxellesa, Brasilije, Sao Paula. Na državnim natjecanjima je osvojio pet prvih nagrada kao solist te tri prve nagrade kao član komornih sastava. Osvojio je brojne nagrade (više od 10 prvih) i na međunarodnim natjecanjima u Gevelsbergu, Volosu, Velbertu, Weimaru, Kutnoj Hori i u drugim gradovima. Pobjednik je Ciklusa koncerata mladih glazbenika mo. Vinko Lesić 2013./2014.

Svirao je kao solist s Rheinische Philharmonie, Mozart orchestra, Simfonijskim orkestrom Crne Gore, Komornim gudačkim orkestrom Hrvatske glazbene mladeži i drugima. U foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu 16.svibnja 2005. Održao je gitaristički recital i promovirao svoj prvi nosač zvuka. 2012. godine je snimio nosač zvuka s vokalnim sastavom Cantores Maruli, pokojnim glumcem Zlatkom Crnkovićem i pjesnikinjom Marinom Čapalijom u sklopu projekta „Priča o Marku Maruliću“, kao glazbeno-scensku priču o životu i djelu Marka Marulića. U studenom 2014. godine izdao je svoj drugi solo CD s 12 autorskih skladbi (izdavač je Menart), a promocija se održala u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu 13. studenog 2014. godine.

Sudjelovao je kao aktivni sudionik na majstorskim tečajevima koje su vodili Pepe Romero, Darko Petrinjak, Lorenzo Micheli, Fabio Zanon, Judicael Perroy, Zoran Dukić, Marcin Dylla, William Kanengiser, Scott Tennant, John Dearman, Matthew Greif, Pavel Steidl, Aniello Desiderio, Carlo Marchione, Tilman Hoppstock, Costas Cotsiolis, Marco Tamayo, Denis Azabagić, Ana Vidović, Alexis Muzurakis i mnogi drugi.

Francuska skladateljica Colette Mourey skladala je tri skladbe za solo gitaru kao Hommage ä Petar Čulić (Sonata Appassionata, Toccatina Barbaresca, Variations Sérieuses). Od samih početaka gitarističkog školovanja bavi se i skladanjem, a prvu veću inspiraciju za skladanje našao je u knjizi „Mali princ“ književnika Antoinea de Saint-Exupérya.

 

M.B.