Zračna luka Franjo Tuđman dobila je priznanje – visoke pohvale (highly commended) u kategoriji zračnih luka s manje od 4 milijuna putnika na 25. zrakoplovnom forumu „World Routes“, održanom u Adelaideu u Australiji.

Dodjela godišnjih nagrada World Routes Awards održana je u Kongresnom centru Adelaide 23. rujna 2019. godine. Riječ je o nagradama koje su visoko cijenjene u zrakoplovnoj industriji zbog prepoznavanja marketinških usluga koje podržavaju nove i postojeće usluge zračnih luka, kao i izvrsnosti i inovacija u razvoju ruta.

Zagrebačka zračna luka protekle je godine zabilježila 3,34 milijuna putnika što je rast od 8 %, nastavno na rast od 12 % zabilježen u 2017. godini. Nakon ulaska Emiratesa na tržište u 2017. godini, iz Zagreba su u 2018. godini, uz postojeće kompanije, s letovima započela tri nova prijevoznika, od kojih dva operiraju na dugim letovima, te je uvedeno nekoliko novih destinacija.

Najprije je u travnju Aegean Airlines uveo izravne letove prema Ateni, a zatim je Croatia Airlines otvorila dvije nove destinacije, Dublin i Mostar. U lipnju je Air Canada Rouge svojim dolaskom otvorio drugu izravnu liniju iz Zagreba za Toronto, a u rujnu 2018. počeli su prvi redoviti letovi prema Dalekom Istoku zahvaljujući Korean Airu koji je uveo prvu izravnu liniju kojom tijekom cijele godine spaja dva glavna grada Zagreb i Seul.

 

M.B.