Svjedočenjem Luke Kraljevića, koji je potvrdio u cijelosti svoju izjavu danu njemačkoj policiji 2.8.1983. nastavljeno je suđenje bivšim dužnosnicima komunističke tajne službe Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću optuženima za sudioništva u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine.

Kraljević je izjavio kako ga je 16.7.1983. oko 23.30 sati nazvao Franjo Majić, vlasnik gostionice “Sonne” u Münchenu i obavijestio ga da je Stjepan Đureković ubijen u Frankfurtu na Maini. Majić je čuo da je vijest objavljena na radiju od dvojice vjerojatno “jugoslavenskih” radnika u automehaničarskoj radionici. Luka je pitao je li vijest potvrđena ali Majić nije znao.

Kraljević je potom nazvao Krunoslava Pratesa i rekao mu što je sazano. Prates mu je odgovorio da on osobno nije ni čuo ni vidio Stjepana Đurekovića već nekoliko dana. Prates se obećao raspitati i javiti mu ako nešto o tome sazna.

Kraljevićeva supruga Ursula nazvala je policiju u Münchenu i pitala za ubojstvo Stjepana Đurekovića ali joj je odgovoreno da policija ne zna ništa o ubojstvu. Nakon tog razgovora, Luka je ponovno nazvao Pratesa i rekao mu da policija u Münchenu o ubojstvu ne zna ništa. Također, nazvao je Majića i rekao mu isto, te su se dogovorili da Majić pokuša doznati imena tih radnika.

>>S gostovanja Udbaškog cirkusa u Njemačkoj: Pratesov salto mortale!

Sljedećeg dana Luku Kraljevića nazvao je jedan policajac iz Dillingena i raspitivao se tko mu je rekao za atentat. Od policajca je saznao da je Stjepan Đureković tražen kao nestala osoba. Luka Kraljević je dao do znanja policiji da stoji na raspolaganju za daljnje obavijesti ali je i zamolio da netko iz policije dođe k njemu u lokal jer ne može ostaviti posao. Kazao je kako se nitko nije pojavio pa je pretpostavio da im nisu trebale dodatne informacije.

Nakon nekoliko dana Kraljeviću se telefonom javio Stjepan Đureković, ispričao se i objasnio da je morao prekinuti sve kontakte i promijeniti stan jer je primjetio da mu netko nadgleda stan.

Đureković je kasnije posjetio Luku zajedno sa sinom Damirom Đurekovićem i Krunoslavom Pratesom. Luka Kraljević je svjedočio i o tome kako se i inače neko vrijeme prije ubojstva Stjepana Đurekovića sastajao s njime.

Teme su im bile kako osnažiti Hrvatsko narodno vijeće (HNV), krovnu organizaciju Hrvata u egzilu koja je okupljala većinu hrvatskih emigrantskih organizacija i istaknute pojedince.

Đureković se, naime, namjeravao kanidirati za predsjedništvo HNV-a, te predložiti novi program.

Prijetnje Ivana Lasića

Odgovarajući na detaljna pitanja tužitelja Weissa, Kraljević je opisao telefonske pozive koje mu je upućivao UDB-in dužnosnik Ivan Lasić u kojima je tražio od njega da radi za UDB-u.

Prema Kraljevićevom iskazu, kratko vrijeme prije prvog atentata na njega, u jednom telefonskom razgovoru, Lasić mu je rekao da će ga (Kraljevića) "pojesti mrak" ako ne pristane raditi za UDBA-u.

U vezi s tim, Perkovićev odvjetnik Beyer pitao je Kraljevića je li siguran da se radilo o Lasiću, na što mu je on odgovorio da on nikada nije osobno susreo Lasića ali da mu se pozivatelj tako predstavio.

Zastupnik sutužiteljice Markus Meissner postavio je svjedoku niz pitanja o osobi Stjepana Đurekovića.

Svjedok Kraljević je odgovorio da je Stjepan Đureković bio humanist i čovjek uvijek spreman pomoći. Kazao je kako je primijetio da je Đureković pomalo zabrinut ali da se trudio da se to ne primijeti.

Posvjedočio je kako je Đureković bio naročito nervozan desetak dana prije ubojstva jer je osjećao da situacija postaje sve više i više opasna.

Posebno je naglasio da Stjepan Đureković nije bio tašt čovjek niti općenito niti u pogledu svojih knjiga i članaka, te da ni u kojem smislu nije bio agresivan.

Na kraju, sudsko vijeće je postavljalo pitanja o atentatima na Luku Kraljevića i njegovu obitelj. Kraljević zbog svog zdravstvenog stanja tada više nije bio u stanju odgovoriti.

Sudac Dauster je predložio da umjesto njega odgovori njegova supruga Ursula, koja je iznijela potresno svjedočenje o atentatima UDBA-e na Luku Kraljevića i njegovu obitelj.

Svjedočenje policajca Gasteigera

Svjedočenje policajca Gasteigera trajalo je otprilike 10-15 minuta. Svjedočio je o nagloj promjeni stana Stjepana i Damira Đurekovića nakon što su primijetili da nekoliko osoba nadgleda njihov dotadašnji stan.

Damir Đureković je pokušao snimiti te osobe, ali fotografije, koje je policija kasnije razvila s tog filma, vrlo su loše kvalitete i iako se razabiru likove nije moguće prepoznati o kome se radi.

>>Nobilovi krivokletnički scenariji - Uloge Krunoslava Pratesa i Vladimira Šantića osmišljene prema istom modelu

Perkovićev odvjetnik Nobilo pitao je o navodnoj suradnji Stjepana Đurekovića s njemačkom obavještajnom službom BND-om (Bundesnachrichtendienst). Svjedok je odgovorio da on o tome ne zna ništa osim što mu je takvu mogućnost netko u policiji jednom prilikom spomenuo.

Hartmann osobno upozorio Đurekovića da bude oprezan

Policajac Hartmann svjedočio je o svoja dva kontakta sa Stjepanom Đurekovićem: jednom kada je Đureković prijavio lažnu razglednicu sa slikom Bleiburga i Stjepana Đurekovića osobno te s reklamom za Đurekovićeve knjige.

Drugi put su imali kontakt kada je prijavljeno da netko potajno nadgleda stan Stjepana Đurekovića. Hartmann je izjavio da se načelno sjeća tih razgovora, ali da mu nije ostalo u sjećanju da bi se radilo o nekoj konkretnoj opasnosti za Đurekovića. Više je to doživio kao rutinski posao, kao provjeru prijave. Sadržaja pisanih bilješki o razgovorima sa Stjepanom Đurekovićem uopće ne sjeća.

Ovo je izazvalo pitanja suda i obrane o njegovim saznanjima o eventualnoj vezi između Stjepana Đurekovića i BND-a jer u pisanoj bilješci postoji jedan nejasan navod o takvoj mogućoj vezi. Na pitanja suda i odvjetnika obrane Hartmann je opetovano i odlučno izjavio da nema nikakvih saznanja o vezi Stjepana Đurekovića i BND-a.

Na pitanje odvjetnika sutužiteljice o tome je li po njegovom mišljenju Stjepan Đureković bio svjestan opasnosti, odgovorio je da je on osobno upozorio Đurekovića da bude oprezan s pisanjem disidentskih knjiga jer to može biti opasno, ali i pojasnio da je takvo upozorenje rezultat općeg znanja, a ne nekih posebnih informacija koje bi imao.

Suđenje će se nastaviti u ponedjeljak 8.12. daljnjim iskazima policijskih djelatnika i vještaka.

M.M.