Umirovljeni policajac Kunze svjedočio je na današnjem ročištu u nastavku suđenja bivšim dužnosnicima komunističke tajne službe Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću optuženima za sudioništva u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine, pred višim zemaljskim sudom u Münchenu.

Teme današnjih svjedočenja bile su: završno izvješće policijske istrage, rezultat pregleda financija Stjepana Đurekovića – gotovine, bankovnih računa, bankovnih sefova, te dinamika ubojstva – tko je kada i gdje ušao, kako se ubijstvo dogodilo.

Kunze je jedan od tri umirovljena policajca koji su danas svjedočili.

-Temeljem svog dugogodišnjeg iskustva uvjeren sam da se radi o UDBA-inom ubojstvu, rekao je na umirovljeni policajac Kunze svjedočeći o ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine, pred višim zemaljskim sudom u Münchenu.

Kunze je kazao kako su sve provjerili i da Stjepan Đureković nije imao neprijatelja u Njemačkoj, te nitko drugi nije imao motiva da ga ubije.

I način izvršenja ubojstva isto tako govori da se radi o UDBinom ubojstvu – pucnji iz pištolja i udarci hladnim oružjem.

Kunze je posebno upozorio na mnogobrojne opuške cigarete koji su nađeni u stražnjem dijelu garaže; istragom utvrđeno da su tu odbačeni od strane ubojica što ukazuje da su duže boravili u garaži i čekali žrtvu.

Prema riječima suca Daustera ovo se uklapa u kompletnu sliku jer su pronađeni otisci obuće usmjereni prema izlazu iz garaže, Stjepan Đureković je pogođenim hitcima u leđa i zatiljak, a tijelo je nađeno na vratima garaže – stoga je logično da je bježao iz unutrašnjosti prema vratima od ubojica koje su čekale u dubini garaže.

Na suđenju je, u pogledu novca pronađenog na štednim knjižicama i na računima u bankama koji su pregledani po sudskim nalozima, utvrđeno da je pronađeno nešto više od 400.000 njemačkih maraka.

To se otprilike poklapa sa spoznajama i potvrđenim informacijama o legalno stečenoj imovini Stjepana Đurekovića koji je prije odlaska iz Jugoslavije prodao imanje naslijeđeno od roditelja, što mu je poslužilo kao početni kapital za tiskaru, te sa prihodima od prodaje knjiga.

Vještačenje ukazuje da je sav taj novac legalno stečen te opovrgava plasirane dezinformacije od strane jugoslavenskog režima o ukradenim tankerima nafte.

Kunze je iznio i jednu vrlo zanimljivu informaciju: da mu je Damir Đureković u jednom razgovoru osobno rekao, koliko se sjeća, da su njemačke službe, BND ili BfV pomogle i njemu i Stjepanu da napuste Jugoslaviju.

Ovo je izazvalo cijelu seriju pitanja od strane sudskog vijeća i sudionika u postupku, ali svjedok nije mogao reći bilo što određenije o tome.

Policajac Huber malo se toga sjeća

Drugi svjedok, umirovljeni policajac Huber, malo se toga sjeća i svjedočio je tek oko 10 minuta. Jedino čega se prisjetio je da je jednom razgovarao sa Stjepanom Đurekovićem i da mu je on tom prilikom rekao da zna svašta o sudjelovanju visokih jugoslavenskih funkcionara u kriminalu u trgovini naftom.

U tom kontekstu spomenuo je ime Slobodana Miloševića što je dovelo do niza pitanja sudskog vijeća i odvjetnika obrane usmjerenih na razjašnjenje je li to zaista sjećanje svjedoka ili se radi o miješanju stvarne memorije s nečim što je kasnije čitao u novinama. Razjašnjenja na kraju nije bilo.

Treći svjedok, umirovljeni policajac Scherl svjedočio je o dinamici ubojstva. Njegovo je uvjerenje da su ubojice sačekale Stjepana Đurekovića u garaži, ali je na pitanje odvjetnika obrane ipak odgovorio da ne može u potpunosti isključiti drugu verziju – da su ubojice ušle u garažu nakon Stjepana Đurekovića to jest da su ga slijedile u garažu.

Suđenje u ovom procesu koji osim što traži odgovorne za jedno okrutno ubojstvo razotkriva i način djelovanja Komunističke partije Jugoslavije i komunističkih tajnih službi u razdoblju pred raspad države –  nastavlja se u ponedjeljak.

M.M.