Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić odbacio je u četvrtak tvrdnje da je od Ivana Krmpotića, svjedoka optužbe na suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, primio "bilo kakve informacije i obavijesti o ugrožavanju".

 

"Niti je ministar unutarnjih poslova osoba koja štiti svjedoke, niti je točan podatak o tome da sam zaprimio bilo kakve informacije i obavijesti od gospodina Krmpotića o ugrožavanju", kazao je Ostojić na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Dodao je da njemačke vlasti nemaju nikakve primjedbe na Ravnateljstvo policije i njihovo postupanje do sada. "Ovo govorim u kontekstu toga što je danas i ministar vanjskih poslova Njemačke tu. Stoga mi je bitno da vas zamolim da ukoliko imate nekakvih pitanja i dvojbi da se to prije toga provjeri. Mislim da je korektno pitati ministra da li je točno da nešto niste napravili. Ovako se stječe dojam da nekoga nismo štitili, a podatak je vrlo precizan", dodao je Ostojić.

>>Helena i Gabrijela Krmpotić: Naš otac je sedam puta pisao Ranku Ostojiću, prijavljujući prijetnje i sumnjive radnje

Ponovio je da hrvatske vlasti ne znaju tko su svjedoci na njemačkom suđenju te da "traženja preko međunarodne pravne pomoći o njihovoj zaštiti nije bilo".

"Da je bilo sigurno bi Hrvatska postupila i naša suradnja s Njemačkom, konkretno časnikom za vezu, teče bez problema. Sve je dostupno i stoga odbijam bilo kakve navode o tome da netko ne bi zaštitio hrvatskog građanina koji je eventualno ugrožen", zaključio je Ostojić.

Krmpotićeve kćeri Gabrijela Krmpotić Kos i Helena Krmpotić u subotu su uputile otvoreno pismo premijeru Zoranu Milanoviću u kojem navode kako su ostale neugodno iznenađene njegovom izjavom da ne zna ništa o prijetnjama svjedocima, iz čega zaključuju da premijer "očito ne komunicira s članovima svoje Vlade niti ga zanima je li ugrožena nacionalna sigurnost".

Ustvrdile su da je njihov otac prije traženja zaštite od njemačke policije, koja ga je sa suprugom prebacila u sigurnu kuću u Njemačkoj, čak sedam puta pisao ministru Ostojiću, "prijavljujući prijetnje i sumnjive radnje u posljednje tri godine, otkako surađuje s njemačkim istražiteljima", ali da ni jednom nije dobio odgovor iz MUP-a. Nekoliko se puta, po njihovim tvrdnjama, obraćao i glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu "s istim problemima, kao i u vezi s pritiscima Općinskog Kaznenog suda u Zagrebu".

Ravnateljstvo policije i ranije je odbacilo tvrdnje da je policija odbila postupiti u "slučaju Krmpotić", koji je među ostalim osudio i HDZ navodeći da je riječ o udaru na "vjerodostojnost hrvatskih državnih institucija, pravnu sigurnost i jednakost, ali i temeljna ljudska i građanska prava".

 

M.M.