U povodu gostovanja premijera Zorana Milanovića u HTV-ovoj emisiji “Javna stvar”, i njegove izjave kako uopće ne prati što se događa oko suđenja Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, oglasile su se kćerke Ivana Krmpotića.

Helena i Gabrijela Krmpotić, kćerke svjedoka Ivana Krmpotića, kojeg je njemačka policija sklonila na sigurno mjesto zbog prijetnji koje je doživio, uputile su naime otvoreno pismo premijeru Milanoviću, koje prenosimo u cijelosti:

"Poštovani gospodine predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, ostali smo neugodno iznenađeni slušajući za sada Vašu jedinu izjavu na temu našeg oca, Ivana Krmpotića, svjedoka u procesu na Minhenskom sudu UDBA-škim egzekutorima Stjepana Đurekovića, Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću, koju ste dali jučer u HTV-ovoj emisiji  “Javna stvar”, urednika Gorana Rotima.

>>Njemačke pravosudne vlasti došle po Ivana Krmpotića, svjedoka u predmetu Perković&Mustač

Kako je iz Vaše izjave očito da ne komunicirate s članovima Vaše vlade, niti Vas zanima da li je i kako ugrožena nacionalna sigurnost – što jest Vaš posao za koji Vas građani ove zemlje plaćaju – osjećamo se slobodni upoznati Vas sa činjenicama vezanima uz najnovija događanja prebacivanja moga oca na sigurno u Njemačku. Ne ulazeći u meritum slučaja niti što se u Münchenu događa, nego isključivo baveći se činjenicama i razlozima zašto je naš otac, Ivan Krmpotić, bio prisiljen napustiti vlastitu zemlju u strahu za svoj život, željeli bismo Vam ukazati na brojne propuste i nepravilnosti u radu najviših državnih institucija, o kojima Vi, kako je sada izvjesno, ništa ne znate.

>>Višnja Starešina: Krmpotić se u svome svjedočenju navodno dotiče i uloge Ante Josipovića

Naš otac je sedam puta pisao članu Vaše Vlade, gospodinu Ranku Ostojiću, prijavljujući prijetnje i  sumnjive radnje u posljednje tri godine, otkako surađuje s njemačkim istražiteljima. Niti jednom nije dobio odgovor iz MUP-a, tog istog Ministarstva kojeg je utemeljio davne 1990-e godine. Moj otac se također nekoliko puta obraćao gospodinu Dinku Cvitanu, glavnom državnom odvjetniku, s istim problemima, kao i pritiscima od strane Općinskog Kaznenog suda u Zagrebu, također mu se nikada nitko nije javio niti istražio njegove navode.

A sada malo pobliže o najnovijim događanjima od prošloga tjedna. Dana 18. travnja ove godine razbijena je brava na metalnim vratima u njegovoj zgradi, a u poštanskom sandučiću je pronađena poruka s prijetećim sadržajem upućena našem ocu. Policija je odbila dati mu zaštitu, uz izjavu krim. inspektorice – kako nema potrebe za tim. Nakon našeg više puta inzistiranja, nazvala je ponovno svog rukovoditelja i potvrdila nam još jednom kako moj otac zaštitu ne može dobiti. Policija je tek na naše inzistiranje pozvala još jednog kolegu koji je fotografirao razbijena vrata, ali nije htjela uzeti otiske prstiju, niti uzeti izjave susjeda koji su čuli i vidjeli da netko provaljuje u zgradu. Nakon što smo iscrpili, kao građanima RH, sve nama dostupne zakonske mogućnosti, kontaktirali smo Njemačku policiju, koja nam je u roku od 20 minuta odobrila zaštitu za cijelu obitelj, te smo oca i majku prebacili na sigurno, u Njemačku.

>>Zbog prijetnji svjedocima moguć monitoring nad državnim odvjetništvom?

Iz ovoga svega, nadamo se, da Vam je jasno vidljivo koliki su bili propusti u postupanju djelatnika MUP-a, i zašto smo odlučili zatražiti pomoć od Njemačke. Kako iskreno sumnjamo da ćete nam ikada i Vi, kao naš predsjednik Hrvatske Vlade, odgovoriti i na ovaj dopis, ne žalimo zbog činjenice kako smo sustavno, dugi niz godina, ignorirani od stane najviših institucija ove zemlje, ali smo ogorčeni i razočarani da se građani ove zemlje u njoj ne mogu osjećati sigurno i da im policija ne želi pomoći kada za to postoji potreba.

U nadi da ćete ipak pročitati ovaj dopis i biti malo bolje upoznati s činjenicama, kao i onom da je u slučaju Ivana Krmpotića bila riječ o nacionalnoj ugrozi, srdačno Vas pozdravljamo i napominjemo da nam do danas niti jednom policija nije došla na vrata kako bi provjerila da li su ostali članovi njegove obitelji sigurni, usprkos prijetnjama upućenima ne samo nama nego i našoj djeci, kako su uostalom i obećali u tu kobnu subotu, 18. travnja ove godine, i kako smo ih upoznali o tome u više navrata, obraćajući se bezuspješno ljudima koje ste Vi postavili na ključna mjesta u ovoj zemlji", stoji u otvorenom pismu koje su sestre Gabrijela Krmpotić Kos i Helena Krmpotić, inače kćeri Ivana Krmpotića, uputile predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću.

 

R.H.