Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je u utorak s članovima izaslanstva SABA RH, koji su je upoznali s radom udruge i statusnim problemima s kojima se susreću, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Prilikom susreta s predsjednicom čelnici udruge, predsjednik Franjo Habulin i zamjenici Josip Milat i Tomislav Ravnić, izrazili su nezadovoljstvo micanjem biste Josipa Broza Tita iz Ureda predsjednice, istaknuvši kako su "Tito i antifašizam nedjeljivi".

Potreba jednakog komemoriranja svih žrtava

Istodobno, predsjednica Grabar-Kitarović ponovila je svoje ranije iznesene razloge za premještanje biste iz Ureda predsjednice u muzej.

Predsjednica je tijekom razgovora naglasila kako je "antifašizam civilizacijska vrijednost, te kako je on u temeljima suvremene hrvatske države".

"Pritom je neprihvatljivo izjednačavati antifašizam i komunizam", kazala je hrvatska predsjednica, sa čime se je složilo i izaslanstvo udruge, navodi se u priopćenju.

Predsjednica Grabar-Kitarović je tijekom razgovora posebno naglasila potrebu jednakog komemoriranja svih žrtava, te nužnost dijaloga i onda kada na neke povijesne procese ne gledamo na isti način, stoji u priopćenju Ureda predsjednice.

SABA očekuje potporu predsjednice Republike u stjecanju društvenog statusa

U priopćenju SABA-e o sastanku navodi se da su članovi Saveza predsjednici Republike ukazali na potrebu "da se antifašizam na državnoj i društvenoj razini prihvati kao civilizacijska vrijednost na kojoj je utemeljena hrvatska država i novi svjetski demokratski poredak".

Izaslanstvo je, navode, predsjednici Republike ukazalo na to da u Hrvatskoj već više od dva desetljeća "provodi kriminaliziranje antifašističke Narodnooslobodilačke borbe (NOB) i antifašizma uopće", a borci narodnooslobodilačkog rata se "nerijetko prikazuju kao zločinačka komunistička vojska i tretiraju kao građani drugog reda".

Iz SABA također poručuju kako se u Hrvatskoj pokušava revidirati povijest i uloga Josipa Broza Tita u NOB-u, za što optužuju "ekstremno desne stranke, pojedince, grupe i dio katoličkog klera".

"Ekstremno desne stranke, pojedinci, grupe i dio katoličkog klera nastoje revidirati povijest, što se odnosi na Drugi svjetski rat i NOB, te time nastoje svrstati Hrvatsku na stranu poraženih snaga NDH. Pri tome se minimalizira uloga narodnooslobodilačke vojske i Josipa Broza Tita u NOB-u i konačnoj pobjedi nad fašizmom", navodi SABA upozoravajući da se umanjuju i civilne žrtve ustaškog režima.

U SAB-u očekuje potporu predsjednice Republike u "poduzimanju konkretnih akcija, kako bi udruge, zajednice i Savez, koji baštine hrvatski antifašizam, dobili društveni status koji im kao civilizacijskim vrijednostima i pripada", zaključuje se u priopćenju.

U trenucima dok je čelništvo SABA boravilo na Pantovčaku, u  pokušaje diskreditiranja predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, nakon Josipa Manolića, uključio se i počasni predsjednik SABA Stjepan Mesić.

 

M.M.