Ante Barišić, čovjek kojega je bivši šef SZUP-a Smiljan Reljić nedavno označio kao osobu koja podmeće Tomislavu Karamarku,  ne spominjući mu pri tome ime, pojavio se na naslovnici novog broja Nacionala kao svojevrtan svjedok Manolićevih tvdnji od prošlog tjedna.


-Oni koji su plasirali tvrdnje da ja stojim iza napada na Karamarka, boje se onoga što znam i o njemu i o njima. No s Manolićem nemam apsolutno nikakvih kontakata - kazao je Barišić u razgovoru za Nacional

Poput Mesića i Barišić pokušava Manolićeve tvrdnje tipa "nemam dokaz ali imam čovjeka koji će to potvrditi" proglasiti vjerodostojnim.

-Manolić sigurno ima svoje dokaze i informacije koje je u trenutku kada je Karamarka zapošljavao i trebao imati. Nemojte misliti da se Manolić o Karamarku nije imao otkud informirati - iznosi Barišić svoje tvrdnje u tjedniku Nacional, novini koja ga je ranije prokazala kao djelatnika UDBA-e, krivotvoritelja, obmanjivača i mitomana.

Barišić je osamdesetih godina bio zadužen za špijuniranje Kaptola. Prema tvrdnjama bivšeg ravnatelja SZUP-a Smiljana Reljića, osamdesetih je  "originalne snimke ozvučenja s Kaptola" nosio analitičkoj sjupiniu CK-u SKH u kojoj je uz KOS-ove djelatnike iz skupine "Labrador" Slavka Malobabićem i Radenka Radojčića sjedio i Zoran Daskalović, sadašnji savjetnik ministra Gordana Marasa.

-Koji su dosjei bili stvarni? Ja sam potpisao nalog da se radi vašeg kolegu Daskalovića koji je bio u analitičkoj grupi u CK-u sa Slavkom Malobabićem i Radenkom Radojčićem i to ću obrazložiti svakome tko me bude pitao. Njima je čovjek koji stoji iza podmetanja Karamarku u to vrijeme nosio originale snimki ozvučenja s Kaptola. Zato je lustracija bila potrebna. Ljudi koji su proganjali katoličko svećenstvo, danas upiru prstom u Karamarka - kazao je Reljić u razgovoru za Večernji list.

Suradnik HRSvijeta Vladimir Ljubanić smatra kako je Barišićev medijski istup svojevrsno "guranje vode u krivom smjeru". Smatra kako sve ovo zaslužuje temeljitu istragu nadležnih.

-Iz iskaza Radenka Radojčića o djelovanju KOS-ove grupe "Labrador" u Hrvatskoj, ali i iz Reljićeve  izjave, vidljivo je da su CK SKH, Služba državne sigurnosti i KOS osamdesetih i početkom devedesetih bili jedno tijelo. Sadašnje aktivnosti Zorana Daskalovića, nekadašnjeg Radojčićevog kolege u Milanovićevoj vladi, odnosno u Marasovom ministarstvu, kao i određeni postupci Ante Barišića, dovoljan su signal za poduzimanje istrage u tom smjeru. Pogotovo kad se to sagleda u kontekstu javno objavljenog izvješća SOA-e iz koga je vidljivo da je Hrvatska izložena obavještajnom djelovanju država koje EU i NATO, pa tako i Hrvatsku, percipiraju kao sigurnosnu prijetnju - kazao je Ljubanić, dodajući kako je riječ o Rusiji, Srbiji i sustavu koji se razvio na djelu BiH.

Podlogu ovakvim podvalama vidi u činjenici da su dokumenti i dio osoba o kojima se ovdje govori nalaze u Beogradu od '91. godine.

- Logično se zbog svega toga zapitati koristi li se onda Beograd za igru koja prelazi i granice Srbije, a na koje neizravno upućuje i najnovioje izvješće SOA-e - zapitao se Ljubanić.

 

R.H.