Denis Kuljiš, kolumnist Jutarnjeg lista, kao glavnog krivca za "svastiku" koja se pojavila na Poljudu vidi Zorana Milanovića i njegov “kulturkampf”.

-Kukasti križ na Poljudu možda ima više veze s mr. Zoranom Milanovićem nego s dr. Antom Pavelićem. Nije ga, naravno, nacrtao sam Milanović, ali niknuo je na travnjaku u doba njegove vladavine i verbalnog građanskog rata koji je on započeo kad je prije dvije godine odlučio započeti idejnu diferencijaciju, “kulturkampf”, te, umjesto na pitanja ekonomije i reforme, agitaciju usmjeriti na svjetonazorske prijepore, obiteljsko zakonodavstvo, zatim na ćirilične ploče, Jasenovac, Bleiburg, Vukovar i problem - neproblem izručenja Josipa Perkovića, bivšeg šefa hrvatske Udbe - ističe Denis Kuljiš u novoj kolumni u Jutarnjem listu.

Smatra kako "Kukasti križ u Hrvatskoj prije reflektira to kako postkomunisti vide nacionaliste i desničare, nego ono što je desničarska i nacionalistička samodefinicija reakcionarnih pokreta iliti fašizama".

-Činjenica da je određenje labavo danas omogućava svim ljevičarima da sve desničare bez zazora proglašavaju “fašistima”. Neokomunisti i stare komunjare kao i rentijeri propalih socijalističkih institucija stvorenih u doba komunističke vlasti, mogu se tada proglasiti “antifašistima” i legitimirati kao čuvari ljudskih prava, ljudi modernog senzibiliteta, pobornici permisivnog društva idealne jednakosti i slobode. U njihovim očima svi neprijatelji su - fašisti, kao što su u mraku sve mačke crne - navodi Kuljiš.

Međutim, analitičari smatraju kako su izjave Aleksandra Vulina na Jadovnu, gdje je bio u pratnji Milanovićevih ministara, izravni pokazatelj kome je "svastika" na Poljudu bila potrebna.

-Hvala predstavnicima hrvatske države što su danas ovdje jer vjerujem da sa mnom dele stid što ne znam što da kažem svojoj romskoj braći kada na stadionima gledamo kukaste krstove. Što da kažem židovskoj braći kada gledam kako gore zastave Izraela? Što da kažem pobijenoj srpskoj djeci koja nakon 74 godine na ulicama najljepših gradova čuju istu pjesmu i imena onih koji su ih bacali u jamu? Koji je to život koji je vikara ustaške vojske preporučio za sveca? - kazao je Aleksandar Vulin, dajući otvorenu potporu "ideološkoj diferencijaciji" među Hrvatima koju provodi Zoran Milanović.

 

R.H.