Igor Zidić, bivši dugogodišnji predsjednik Matice Hrvatske komentirao je u tjedniku Globus postupke policije vezane za iscrtavanje kukastog križa u Splitu, ironično se zapitavši: Treba li sada očekivati da će optužba za crtanje kukastog križa biti podignuta protiv Tomislava Karamarka?

-Zanimljivo je primijetiti, u tome mračnom igrokazu, a u predizbomo vrijeme, kako se jedinim krivcem proglašava HNS, kako se ministar unutrašnjih poslova odriče ingerencija hrvatske policije nad poljudskim stadionom kao da to nije i javno mjesto, kao da nije lokacija u Hrvatskoj, kako se HDZ optužuje za fašizaciju Hrvatske, a onda Željko Jovanović strelovito zaključi da su HNS i HDZ jedno te isto - močvara - kazao je Igor Zidić u razgovoru za Globus, zapitavši se: Treba li sada očekivati da će optužba za crtanje kukastog križa biti podignuta protiv Tomislava Karamarka?

Šokiran je politizacijom policije i izbjegavanja djelovanja sukladno zakonskim ovlastima, umjesto čega imamo rasprave "o tome je li HNS isto što i HDZ".

-Stvarnoga bi krivca aktivnija policija lako identificirala, kao što je odavno - da su joj dane zakonske ovlasti - mogla nešto poduzeti protiv organizatora i izvođača mučnih prizora sa stadiona u Livornu ili Milanu. Pitanje za javnost nije, dakle, rasprava o tome je li HNS isto što i HDZ, nego dvojba zašto se krivci za incidente ne imenuju, zašto se ne poduzimaju zakonske sankcije, zašto se ne podigne razina odgovornosti izazivača incidenata, nego se Zlo podgrijava u ruci za - ne daj Bože - slučaj potrebe? - zapitao se Zidić.

Smatra da je kukasti križ na Poljudu pokušaj da se našteti Hrvatskoj.

-U kukastom križu na Poljudu vidim nemili incident i smišljenu provokaciju s ciljem da se našteti Hrvatskoj, a kolateralno i svima drugima koje sam spomenuo. Dakle: to je djelo neprijatelja Hrvatske ili, recimo, budale, koja ne zna što radi. Izaberite! - zaključio je Zidić.

 

M.M.