Mještani Podprologa i Velikog Prologa s hrvatske strane granice, te njihovih susjeda, prijatelja, rodbine iz hercegovačkog Prologa okupilo se ovih dana na malograničnim prijelazima Podprolog-Prolog, te Veliki Prolog-Prolog kako bi HDZ-ova europarlamentarca Andreja Plenkovića upoznali s problemima prelaska granice i prijevoza roba od kad je Hrvatska ušla u Europsku uniju.

Plenković je, inače, stigao u Vrgorac kako bi dao podršku Rudolfu Grljušiću, mladom HDZ-ovu kandidatu za gradonačelnika, na prijevremenim lokalnim izborima zakazanim za 12. srpnja, piše Slobodna Dalmacija.

HDZ-ov eurozastupnik je tom prigodom otišao na teren i iz prve ruke se upoznao s gorućim problemima pograničnog stanovništva, kojima se život u posljednje vrijeme okrenuo naopako. Velika većina mještana Podprologa ima plodnu zemlju, vinograde… s hercegovačke strane, i sad muku muče kako prebaciti ljetinu s dvjesto metara udaljene njive s druge strane granice do svoje kuće.

Moraju, naime, putovati na granični prijelaz Bijaču s robom i praviti krug od trideset kilometara ili pokušati dovesti voće i povrće s njive kroz polje, ali u strahu da im policija napiše kazne za nezakoniti prijelaz granice, ilegalan prijevoz robe…

Pogranično stanovništvo zatražilo je od europarlamentarca Plenkovića da se zauzme kod hrvatskih institucija, Vlade i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, te u Bruxellesu za hitno rješavanje ovog problema.

- Ovo nije normalno, ljudi žive u strahu kako će dovest krumpir, kupus… s njive do kuće. Mora se hitno pronaći neko rješenje, zar nije apsurd da zbog dvjesto, tristo metara moramo kružiti skoro trideset kilometara. Tražimo samo da se to zakonski sve pokrije kako ni mi, a ni policajci ne bi imali probleme. Gledajte, ako nam napišu kazne za ilegalne prijelaze zato što idemo po svoju ljetinu s druge strane granice, to stoji u policijskom terminalu, a kad krenemo na granicu prema Sloveniji, Austriji ili bilo gdje, “ubace“ nas u provjeru, a tamo stoji - ilegalan prijelaz granice. Zbog toga smo odmah pod povećalom i slijedi nam detaljan pretres, nemaju oni pojma da smo išli na svoju njivu i tako “zaradili“ tu kaznu. To su ogromni problemi. Pored toga, ovaj malogranični prijelaz u Podprologu radi od 6 do 22 sata. Možda bi bilo dobro da se prekategorizira - objasnio je jedan od mještana zastupniku Plenkoviću.

Plenković: Morate znati da smo mi trenutačno opozicija u Hrvatskoj

Eurozastupnik Andrej Plenković u razgovoru sa mještanim ovih pograničnih mjesta je kazao kako je već upoznao povjerenika EU-a za migraciju i unutarnje poslove Dimitrisa Avramopoulosa s problemima pograničnog stanovništva.

- Morate znati da smo mi trenutačno opozicija u Hrvatskoj, no naš saborski zastupnik Ante Babić već je upozorio u hrvatskom Saboru na ovaj problem. Predstoji nam sad još veći angažman o ovom pitanju, drago mi je da sam došao na teren i iz prve ruke čuo probleme ljudi, s time ću upoznati Vladu i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Vjerujem da ćemo kao buduća Vlada naći rješenje za ove probleme zato što je s obje strane granice hrvatski narod. Zatražio sam od Avramopoulosa da se pogranično područje proširi s pet kilometara na 30 kilometara, ali moramo se založiti i kako bi građanima omogućili lakše dobivanje propusnica, odnosno da propusnicu dobiju i oni koji imaju određenu poveznicu s nekim mjestom - istaknuo je Plenković

Inače, u Vrgorcu traje kampanja za prijevremene lokalne izbore zakazane za 12. srpnja. Nezavisna lista Most iz Metkovića, koja se predstavlja kao vezivni faktor svih nezavisnih inicijativa po Hrvatskoj, umješala se zadnjih dana i u lokalne odnose u Vrgorcu. Stajući otvoreno iza kandidature bivšeg SDP-ovca Ante Pranića, iz Nezavisne liste Most su konstatirali de se "HDZ najviše njih boji".

 

M.M.