I unatoč izjavama Zorana Milanovića koji posljednjih dana najavljuje izlazak na izbore u istom sastavu u kakvome je Kukuriku koalicija izašla i na prošle, do tog će cilja teško doći.

Većina imena s kojima je SDP-ova koalicija 2011. osvojila vlast sada se neće ni pojaviti na izbornim listama. USKOK je izmijenio dio nositelja – nema Marine Lovrić, Nade Čavlović Smiljnec kao ni Željka Sabe. Drugi dio, poput Slavka Linića ili Radimira Čačića na listama se neć naći zbog unutarnjih trvenja i međusobnih sukoba vođenih kroz ovo četverogodišnje razdoblje, dok se treća grupacija neće naći na listama zbog Milanovićeve želje za podmlađivanjem stranke.

Pored kandidata SDP-a u vrhu izbornih listi naći će se mjesta za koalicijske partnere. Gotovo je sigurno da će se HNS-ovi ministri, Vesna Pusić i Ivan Vrdoljak, unatoč mizernoj potpori koju njihov HNS ima u javnosti, naći u samom vrhu listi kukuriku koalicije u prvoj i četvrtoj izbornoj jedinici, dok zbog odlaska Radimira Čačića, njegova bivša stranka svakako gubi čelna mjesta u 3. izbornoj jedinici, gdje je Čačić ranije bio nositelj.

Slična je stvar i sa IDS-om koji bi mogao dobiti jedno visokopozicionirano mjesto, po svemu sudeći drugo, u 8. izbornoj jedinici, te još jedno ili dva mjesta koja puno ne obećavaju. Mjesto s koga će sigurno proći u Sabor, poput sestre Pusič i Ivana Vrdoljaka, svakako će dobiti i "profesionalni" umirovljenik Silvano Hrelja.

Pupovac nadomješta "štetu" koju je počinio USKOK

Umjesto "Uskokovih aduta" Marine Lovrić Merzel, Nade Čavlović Smiljnec i Željka Sabe, te odbjeglih Slavka Linića i Radimira Čačića, na SDP-ovim listama ovaj bi se put mogli naći Milorad Pupovac ili ratni gradonačelnik okupiranog Vukovara Vojislav Stanimirović.

Iz redova SDSS-a na zajedničku listu u 9. jedinici, kao alternative Pupovcu i Stanimiroviću, mogao bi zamjenik Šibensko-kninske županije Mirko Rašković, pomoćnik ministra uprave Boris Milošević, predstojnica Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Mirela Stanić-Popovićili pak neko novo ime.

Rezultat je to želji Zorana Milanovića i Ranka Ostojića da srpske glasove u 9. izbornoj jedinici kanaliziraju SDP-ovoj listi ali i osiguraju potporu tri srpska zastupnika izabrana u 12. izbornoj jedinici. Do takvog zaključka u vrhu SDP-a su došli nakon analize "propalih" srpskih glasova na dva posljednja ciklusa.

Pupovčev SDSS je na prošlim i pretprošlim parlamentarnim izborima samostalno izlazio u devetoj jedinici i oba puta ostao ispod izbornog praga. Na izborima 2007. osvojili su 9115 glasova (3,58 posto), a 2011. godine 7795 glasova (3,17 posto), u čemu Milanović i SDP-ov koordinator u 9. izbornoj jedinici vide nadomjestak djela glasova koji su nepovratno otišli zbog općeg nezadovoljstva, intervencija USKOKA ali i odlaska dvojice "kapitalaca" Slavka Linića i Radimira Čačića, koji će Milanovićevoj listi svakako odnijeti dio glasova.

Komadina i Leko "u čistilištu"

Probleme Milanoviću zadaje i neslužbeni vođa unutarpartijske oporbe Zlatko Komadina, koji je na prošlim izborima bio nositelj liste u 8. izbornoj jedinici. Prema insajderskim informacijama Milanović bi se najradije odrekao usluga primorsko-goranskog župana ali je malo izgledno da će to učiniti neposredno pred predstojeće izbore.

Jedan drugi "oporbenjak", predsjednik Sabora Josip Leko, koji je određeno vrijeme, zbog bliskih odnosa sa Milanom Bandićem i Ivom Josipovićem, bio u Milanovićevoj nemilosti, posljednjih se dana dokazuje kako bi prošao test za još jedan mandat u Saboru.

Prema insiderskim informacijama iz vrha SDP-a, Josip Leko je u svojevrsnoj fazi "čistilišta" o kojoj ovisi još jedan njegov mandat u Saboru. Zajedno s Dariom Krstičević, rođenom u Metkoviću, Leko se nalazi na čelu skupine koja zajedno s određenim "izvanjskim suradnicima" iz kampanje Ive Josipovića, vodi određene aktivnosti uperene prema crkvenim krugovima u 10. i 11. izbornoj jedinici, preko kojih pokušavaju oslabiti utjecaj HDZ-a na prostoru Dalmacije i Hercegovine.

Potporu im u prvom redu pruža menadžer Stirije Ivan Tolj, kao i određeni svećenici koje je Milanović proteklih godina iznimno zadužio izdašnim proračunskim davanjima uperenim na promociju multi-religijskih i multikulturnih projakata a na uštrb propovjedanja evanđelja.

Ivo Baldasar: Ja trebam biti nositelj izborne liste

Zanimljivo je da se Ivo Baldasar, SDP-ov gradonačelnik Splita, putem medija, sam kandidirao u utrku za Sabor, šaljući tako izravnu poruku svom stranačkom šefu.

 -Smatradm da trebam biti nositelj ili u najmanju ruku u vrhu liste, kao i ostali gradonačelnici i župani. Riječ je o ljudima u koje je stranka, uvjetno rečeno, mnogo uložila. Oni su prepoznatljivi u svojim sredinama, predstavljaju stranku, imaju isustva i nose velik broj glasova. Iako situacijea nije u svim izbornim jedinicama ista, načelno mislim da dokazani ljudi opreativci s rezultatima moraju biti visoko na listama jer su oni garancija uspjeha - kazao je Baldasar u izjavi za Jutarnji list, dodajući kako nitko ne očekuje da se Milanović i on uvijek i u svemu slažu.

 

J. Zdunić