Predsjednik HDSSB Dragan Vulin ističe kako je njegova stranka spremna koalirati s Kukuriku savezom nakon izbora. Kao ključne uvjete ulaska u vladajuću većinu najavljuje zahtjeve za promjenom poljoprivredne politike, smanjenje PDV-a na hranu te regionalizaciji države.

-Garantiram da nema istine o nekakvim tajnim pregovorima između HDSSB-a i SDP-a. To su glasine koje šire iz HDZ-a. Ali, to ne znači da poslije idućih izbora nismo spremni na pregovore o suradnji s Kukuriku savezom ako oni budu relativni pobjednici. Ne zanima nas ideologija, nego programi koji će pomoći razvoj Slavonije - rekao je Dragan Vulin, predsjednik HDSSB-a u izjavi za Jutarnji list.

Zanimljivo je kako je skoro identičan odgovor stigao je od visokog saborskog dužnosnika SDP-a, koji ne isključuje mogućnost suradnje sa HDSSB-om nakon izbora.

- Nismo razgovarali s HDSSB-om, ali to ostavljamo otvoreno kao mogućnost nakon izbora. HDSSB ima šest saborskih zastupnika i sigurno će ući i u idući saziv Sabora, a to znači da će SDP-ova ili HDZ-ova koalicija vjerojatno trebati njihove glasove za formiranje parlamentarne većine. Prije okončanja izbora sigurno neće biti nikakvih formalnih kontakata, no obje strane su spremne na suradnju, ali pod određenim uvjetima - poručuju iz SDP-a.

Vulin je istaknuo i uvjete pod kojima će HDSSB koalirati, među kojima je i, HDZ-u iznimno neprihvatljiv, Josipovićev stav o regionalizaciji Hrvatske.

- Kako bismo podržali iduću Vladu, zahtijevat ćemo promjenu poljoprivredne politike i smanjenje PDV-a na hranu. Osim toga, inzistiramo na smanjenju broja gradova, općina i županija te regionalizaciji države.To su tri točke od kojih nećemo odustati - istaknuo je Vulin u razgovoru za Jutarnji list.

Sudeći prema istraživanjima agencije 2x1 komunikacije, HDSSB bi u slijedećem sazivu Sabora mogao imati četiri saborska zastupnika.

 

R.H.