Večernji list u posjedu je transkripata razgovora slovenskog člana arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenske zastupnice pred sudom Simone Drenik iz Ministarstva vanjskih poslova u kojima se vidi kako joj je Sekolec prenosio detalje iz povjerljive diskusije predsjednika suda Gilberta Guillaumea i ostalih arbitara.

Prenio je tako izjavu koju je pripisao predsjedniku Suda po kojoj mu je ovaj, vrlo rano u postupku rekao kako su "Slovenci dobili što su htjeli na moru" te da najmanje 2/3 Savudrijske vale (Piranskog zaljeva) ide Sloveniji.

Sekolec je kontaktirao Simonu Drenik 5. studenoga 2014. godine te se potužio da je granica na kopnu još otvorena, te da nije zadovoljan tijekom rasprave. No, piše Večernji list pozivajući se na transkripte, tada izriče znakovitu rečenicu predsjednika suda Gilberta Guillaumea. Rekao je: "Dobili ste što ste htjeli na moru, zato ne biste trebali navaljivati na kopnu", kazao je Sokolec u telefonskom razgovoru, a isto je ponovio i u siječnju ove godine.

"Mene je predsjednik već pritisnuo i rekao da ne navaljujem s tim (kopnenom granicom). On ima u glavi jednostavno rješenje:  vi dobijete otvoreno more, ali tu , ali tu (kopno) ne radite nikakve poteškoće", rekao je Sokolec u razgovoru u siječnju ove godine.

Tako zapravo ispada da će, ako su teze iz transkripata točne, arbitraža uzeti za relevantan sporazum Račan - Drnovšek, kojim je tadašnji premijer Ivica Račan prepustio Sloveniji dio hrvatskog teritorija.

"Zabrinuta" Vesna Pusić

"Zabrinutost" je nakon objave ovih šokantnih navoda, na današnjoj tiskovnoj konferenciji, iskazala i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

-Vrlo smo zabrinuti zbog navoda koji su izašli u tekstu u današnjim novinama, a koji se odnose na arbitražni postupak koji Hrvatska vodi pred Arbitražnim sudom o granici sa Slovenijom - rekla je potpredsjednica Vlade Vesna Pusić na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Naglasila je da Hrvatska u proceduru ušla s povjerenjem u međunarodne pravne institucije i međunarodno pravo

- Ukoliko bi bilo što od tih navoda bilo istinito, to bi bilo apsolutno šokantno i drastično bi mijenjalo situaciju u vezi s tim postupkom. Hrvatska je pristupila međunarodnoj arbitraži u dobroj vjeri, temeljem arbitražnog postupka definiranom u arbitražnom sporazumu koji određuje da će se postupak odvijati u skladu s pravilima stalnog arbitražnog suda koji posebno ističe nepristranost i neovisnost arbitara kao temeljne vrline sudaca koji odlučuju o arbitražnom postupku, što su ujedno i najvažnije smjernice za rad arbitražnog postupka - istaknula je Vesna Pusić.

Podsjetila je i na ranije izjave ministra vanjskih poslova Slovenije.

- Mi smo neke prve sumnje imali i proljetos kada je ministar vanjskih poslova Slovenije izjavio da Slovenija ima neformalno neke informacije kako će odluka ići u korist Slovenije. Tada smo proljetos o tim našim sumnjama odnosno začuđenošću tom izjavom obavijestili također u pismu sud i EK i od suda smo dobili odgovor da nema razloga ni za kakvu sumnju. U ovom trenutku smatramo da se ta sumnja sa ovim tekstom barem donekle ponovno pojavila kao opravdana. Da li je zaista tako, naravno, ispitat ćemo koliko je moguće. Nadam se da nije, ako je zaista tako to drastično mijenja i utječe na cijelu situaciju. To bi biloapsolutno šokantno i neprihvatljivo za Hrvatsku - rekla je Vesna Pusić.

Posljedica Račanovog prepuštanja Piranskog zaljeva

Podsjetimo, godine 2001. su premijeri Ivica Račan (SDP) i Janez Drnovšek usuglasili sporazum prema kojem bi skoro 80% Piranskog zaljeva pripalo Sloveniji čime bi ona dobila pristup međunarodnim vodama a Hrvatska bi zadržala morsku granicu sa Italijom.

Hrvatski parlament je Sporazum odbio a potpis opunomoćenika hrvatske vlade Olge Kresović-Rogulja je proglašen parafom bez pravnog značenja. Slovenska strana pak smatra paraf kao puno prihvaćanje Sporazuma i hrvatski stav smatra neozbiljnim. Nakon toga je u Piranskom zaljevu došlo do serije incidenata između slovenskih policijskih plovila i hrvatskih ribara.

 

R.H.