Hrvatski sabor jedinstven je oko pitanja istupanja Hrvatske iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom. Takav se zaključak nameće nakon iznošenja stavova klubova zastupnika tijekom prijepodneva u Hrvatskom saboru.

 

-Tražimo potporu - nalog Sabora kako bi izašli iz 'ugovora' o arbitraži sa Slovenijom. Ona nam puno znači. Sam ugovor, kao manje nepovoljna opcija - nije loš, ali je problem druga strana, odnosno ljudi - koji su taj ugovor izigrali i to su priznali. Hrvatska mora izaći iz ugovora, zbog grubih povreda ugovora - poručio je premijer Zoran Milanović obraćajući se saborskim zastupnicima.

Zastupnike je pozvao da se u svojim izlaganjima ne služe 'povišenim tonovima'.

-Slovenija nam je prijateljska država, a ovime je 'bačena ljaga' na jedan proces, a ne na jednu državu i narod. Dijete je rođeno, imalo je svoj razvojni put, i u jednom trenutku je postalo jako devijantno. To moramo zaustaviti - poručio je Milanović.

Raspravu klubova zastupnika otvorio je Josip Salapiću ime HDSSB-a.

-Treba barem dovesti u pitanje može li on biti arbitar, posebno ukoliko mislimo ići na Međunarodni sud pravde. Ako se prihvati njegovo imenovanje, Hrvatska se mora obratiti glavnom tajniku UN-a u pokušaju mirnog rješavanja spora, bez ulaska u meritum o granici. Otvaraju se brojna pitanja - rekao je Salapić i dodao da i nakon odluke o raskidu sporazuma slijedi duga procedura koja traje od tri mjeseca do godinu i pol dana.

Dragutin Lesaru ime Laburista istaknuo je da je abitražni postupak pravno, politički i moralno diskreditiran, narušeno je povjerenje i prekršena su pravila rada suda, zbog čega Hrvatska u takvom postupku ne može očekivati pravednu odluku.

-U Hrvatskoj se govori samo o Piranskom zaljevu, Savudrijskoj vali, ali iz transkripta vidimo da spominju i nasipe na Muri i Brezovec - rekao je Lesar.

Davorin Mlakar kazao je kako HDZ potpuno podržava izlazak Hrvatske iz arbitraže, ali predlažu da za vrijeme trajanja rasprave saborska radna grupa doradi zaključke.

-Vama na volju, ali ono što ja molim je - nemojmo raditi političku deklaraciju od zaključka. To mora biti hladna instrukcija Vladi. 'Vlada je svoj posao napravila u skladu s našim ranijim dogovorom. Radi se o 'džentlmenskom dogovoru' i pozivam vas da ovo ne bude neka borbena rasprava nego da napravimo posao - kazao je Milanović, komentirajući HDZ-ov prijedlog.

Milorad Pupovac kazao je kako Klub zastupnika SDSS-a također podržava Vladin zaključak.

-Primarni interes nam je da sa Slovenijom ne produbljujemo sporenje jer je to opasno za svih. Zaljev i more su zajedničko nasljeđe, stekli smo ga kao obitelj u jednom historijskom trenutku - kazao je.

Priča s arbitražom je gotova stvar, smatra Klub HNS-a čije je stajalište predstavio Igor Kolman.

Potpredsjednica Vlade Vesna Pusić ustvrdila je kako ovo nije dobar trenutak za nas jer je Hrvatska željela da se pitanje granice riješi međunarodnom arbitražnom, ali postupci su bili takvi da to nije moguće i da ćemo to raditi na drugi način.

-Želimo ići na Međunarodni sud pravde, ali trebamo pristanak obje strane. Teza je da je do ovoga došlo jer je Arbitražni sporazum bio na štetu Hrvatske. Mislim da je ovo što se dogodilo dokaz da je išlo u obrnutom smjeru. Jer da su mislili da mogu postići oni što žele, ne bi ga kršili. Mi nismo u problemu zbog sporazuma, nego zbog njegova kršenja - naglasila je Pusić.

 

M.M.