Nakon jučerašnje jednoglasne odluke Sabora, Vlada je na današnjem zasjedanju donijela odluku o pokretanju postupka o raskidu Sporazuma o arbitraži između Hrvatske i Slovenije, koji je potpisan u Stockholmu 2009. 

-Ne radi se samo o kompromitiranosti dvoje ljudi, već i samog predmeta, jer su nakon početka rasprave unošeni dodatni dokumentim - komentirala je Vesna Pusić, ministrica europskih i vanjskih poslova.

Ministarstvo vanjskih poslova će obavijestiti Sloveniju da su se zbog povrede odredbi Sporazuma stekli uvjeti za njegov prestanak sukladno međunarodnom pravu.

U diplomatskoj noti Ministarstvo vanjskih poslova će obavijestiti Sloveniju da od datuma upućivanja note Republika Hrvatske prestaje primjenjivati Sporazum.

Istodobno, Maja Seršić i Andreja Metelko-Zgombić razrješene su dužnosti zastupnice i su-zastupnice RH u postupku pred Arbitražnim sudom.

Ministrica Pusić uoči sjednice Vlade prokomentirala je i mogućnost da nam Slovenija zbog skandala stvara probleme pri ulasku u Schengen.

-Budući da je Slovenija ušla u Schengen s identičnim problemom kao i mi, u tom pogledu formalnih zapreka očito nema, čak štoviše... Hrvatska treba, može i mora ući u Schengen - istaknula je Pusić.

>>

Podsjetimo, Hrvatski sabor jednoglasno je u srijedu obvezao Vladu RH da pokrene postupak za prestanak sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade potpisanog 2009. zbog bitnih povreda odredbi koje je počinila Republika Slovenija.

 

M.M.