Srbijanski ministar Aleksandar Vulik kazao je danas u Požarevcu da "nažalost nije iznenađen" odlukom vukovarskog Gradskog vijeća kojim je, kako je istaknuo, "protjerno ćirilično pismo".

-Ako EU može svojoj članici dozvoliti da zabrani upotrebu pisma jednom narodu, da zabrani sjećanje na Srbe kojih u Hrvatskoj više nema, ili ih ima vrlo malo, ako može tako nešto dozvoliti, pitanje je kakve su to onda njezine vrijednosti. Jesmo li mi onda zreli za EU, ako EU ne može odreagirati na čist, jasan primjer rasizma - zapitao se Vulin na otvaranju Sajma zapošljavanja u Požarevcu.

Razbijanje ploča u Vukovaru ponovo je uporedio sa "razbijanjem glava djeci".

-Prije godinu dana, prije dvije godine, kada je počelo s razbijanjem ćiriličnih ploča u Vukovaru i kada je najjednostavnija i potpuno civilizacijska mogućnost da pišete i čitate na svom jeziku u Republici Hrvatskoj dignuta na nivo građanskog sukoba, ja sam rekao da onaj tko razbija ćirilične ploče jednog naroda, razbijao bi i glave djece tog naroda, samo da može. I samo da smije - istaknuo je Vulin.

Situaciju je iskoristio da Hrvatsku pokuša prokazati "nadležnima" u EU.

-Može li netko zamisliti, da recimo, u Belgiji netko zabrani upotrebu njemačkog jezika. Ili da netko u Belgiji zabrani upotrebu francuskog jezika, ili da u Italiji zabrane njemački jezik - rekao je Vulin.

Dodao da je poslije zabrane ćiričnog pisma, ostalo zabraniti samo još Srpsku pravoslavnu crkvu.

-I onda zaista Srba više neće biti ni u sjećanju. Spomenici se već ruše, kao što znate, u Novoj Gradišci je prije nekoliko dana srušen spomenik koji je trebao biti sjećane na pobijene u posljednjem ratu - istaknuo je Vulin.

Zamolio je Vladu Zorana Milanovića da reagira i da, kako je naglasio, raspusti Vijeće koje se proslavilo pjevanjem ustaških pjesama i koje je zabranilo upotrebu ćiriličnog pisma.

-Zamoljavam ih da reagiraju onako kako bi svatko civiliziran reagirao na tu pojavu rasizma - zaključio je Vulin.

 

M.M.