Bivši predsjednik i sadašnji predsjednik stranke 'Naprijed Hrvatska! Progresivni savez' Ivo Josipović u intervjuu Večernjem listu ističe da je imao priliku vidjeti popis suradnika UDBA-e i KOS-a ali da među njima nema imena Tomislava Karamarka, kako to tvrdi Josip Manolić.

-G. Karamarko je ozbiljan političar, sve desniji, s kojim se sve manje slažem u vrijednosnim i političkim stavovima. Meni je politika utemeljena na podjelama iz II. Svjetskog rata, prozivanjema naših građana drukčije političke orijentacije kao onima koji ne vole Hrvatsku, te besmislenoj lustraciji kao glavnom političkom projektu, strana i odbojna", rekao je Josipović.

Dodao je da ankete prema kojima je HDZ u vodstvu treba respektirati i u obzir uzeti da HDZ koji vodi Karamarko trenutačno uživa većinsku podršku i ima stabilno biračko tijelo ali da ni Milanović ni Karamarko nisu njegov izbor za premijera.

Progovorio je i o optužbama Josipa Manolića da je Karamarko radio za Udbu.

-O tome je li Karamarko radio za Udbu nemam vlastitih saznanja. Ali, imao sam prilike čuti i vidjeti neke informacije vezane za suradnike Udbe. One ponajbolje govore o besmislenosti lustracije - rekao je Josipović.

Ne skriva da je i dalje protiv je lustracije suradnika nekadašnjih jugoslavenskih tajnih službi.

"Imao sam prilike vidjeti vrlo detaljan popis suradnika Udbe i KOS-a, s imenima i prezimenima, kodnim nazivima, vezama i drugim detaljima. Bilo je tu profesora, biskupa, svećenika, danas istaknutih boraca za ljudska prava, ljevičara i desničara, HDZ-ovaca i SDP-ovaca, kulturnjaka i sportaša. Za neke sam se silno iznenadio da su bili suradnici tajnih službi. Ali danas, ako nisu učinili neki zločin, potpuno ih je besmisleno pozivati na odgovornost. Tko zna kako su i zašto pristali surađivati. Mnogi su taj grijeh okajali važnim doprinosom hrvatskoj državi. Nakon toliko godina otvarati to pitanje, koje neće dati neki važan rezultat, a unijet će u društvo nemir, često lažno optuživanje i razdor, nema smisla - smatra Josipović.

>>Smiljan Reljić: Manolićev istup moguće tumačiti u svjetlu suđenja Josipu Perkoviću

Tvrdi da na tom popisu nema Tomislava Karamarka, kako to tvrdi Josip Manolić.

-Na tom, vrlo detaljnom popisu nije bilo Karamarka - rekao je Josipović dodavši da sa zanimanjem očekuje sudski postupak u kojem je Karamarko tužio Manolića za optužbe.

 

M.M.