Bivši predsjednik Ivo Josipović izazvao je prilično komešanje na političkoj sceni nakon što je u intervjuu za Večernji list izjavio da je, dok je bio predsjednik, vidio detaljan popis nekadašnjih suradnika Udbe i da na njemu nije predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Dio meinstrem medija odmah je iz ove izjave izvukao zaključak o navodnom približavanju Ive Josipovića HDZ-u, dok  dio pokušava u javnost "upucati" tezu kako takav dokument navodno ne postoji.

Sudeći prema informacijama bliskim vrhu HDZ-a, Tomislav Karamarko se zahvalio bivšem predsjedniku, dodavši kako mu njegova pomoć na sudu, ipak, neće biti potrebna.

-Hvala Jospoviću, ali njegova pomoć na suđenju protiv Manolića neće mi trebati - kazao je u privatnom okruženju Tomislav Karamarko.

Dio lijevih medija na ovu je Josipovićevu izjavu odmah kontrirao tezama kako takav dokument ne postoji. Takve tvrdnje je odmah podržao Josip Manolić koji u izjavi za  medije čija uređivačka politika počiva na njegovim konstrukcijama tvrdi da "ne postoji cjelovit i vjerodostojan popis udbaša i kosovaca".

Istodobno, nekadašnji ravnatelj HIS-a i aktualni predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman smatra da tvrdnje Josipa Manolića koji je iz sustava otišao 1994. nisu točne te da takav dokument postoji. Slično je prije određenog vremena izjavio i nekadašnji šef SZUP-a Smiljan Reljić.

>>Smiljan Reljić: Manolićev istup moguće tumačiti u svjetlu suđenja Josipu Perkoviću

Dio meinstrem medija je otišao je u pokušajima zbunjivanja javnosti  i korak dalje, označivši Josipovićev intervju pokušajem navodnog približavanja HDZ-u.

Odgovarajući na ovu vrstu novinarskih upita, Karamarkov savjetnik za medije Miljenko Manjkas tvrdi da u Josipovićevom intervju nije primjetio ni jednu biranu riječ u korist HDZ-a.

-Pažljivo sam pročitao spomenuti Josipovićev intervju i osim što je raskrinkao Manolićeve optužbe nisam primijetio niti jednu biranu riječ. Naprotiv! - istaknuo je Manjkas.

Podsjetimo, u spomenutom intervju bivši predsjednik ne skriva da je i dalje protiv lustracije suradnika nekadašnjih jugoslavenskih tajnih službi, što analitičari ocjenjuju osobnim i političkim motivima.

-Imao sam prilike vidjeti vrlo detaljan popis suradnika Udbe i KOS-a, s imenima i prezimenima, kodnim nazivima, vezama i drugim detaljima. Bilo je tu profesora, biskupa, svećenika, danas istaknutih boraca za ljudska prava, ljevičara i desničara, HDZ-ovaca i SDP-ovaca, kulturnjaka i sportaša. Za neke sam se silno iznenadio da su bili suradnici tajnih službi. Ali danas, ako nisu učinili neki zločin, potpuno ih je besmisleno pozivati na odgovornost. Tko zna kako su i zašto pristali surađivati. Mnogi su taj grijeh okajali važnim doprinosom hrvatskoj državi. Nakon toliko godina otvarati to pitanje, koje neće dati neki važan rezultat, a unijet će u društvo nemir, često lažno optuživanje i razdor, nema smisla - istaknuo je Josipović koji bivše suradnike jugoslavenskih tajnih službi očito i dalje pokušava privoliti za potporu njegovom političkom konceptu.

 

J.Zd.