Hrvatsko iseljeništvo, odnosno Hrvati koji žive i rade u inozemstvuposlali su na račune svojih obitelji u Hrvatskoj 870 milijuna eura, odnosno 6,6 milijardi kuna, pokazuju podaci Eurostata.

Ukupna vrijednost doznaka koje su 2014. godine u Hrvatsku stigle od hrvatskog iseljeništva odgovara mjesečnom fondu svih dohodaka u zemlji i nakon hrvatskog turizma drugi i najsigurniji oblik dotoka novca u Hrvatsku.

U odnosu na 2013., došlo je do povećanja doznaka od dva posto, odnosno 18 milijuna eura.

Istodobno, strani državljani koji rade u Hrvatskoj u 2014. godine uplatili na račune članova svojih obitelji u matičnim državama 191 milijun eura, dok je godinu prije odljev putem privatnih transakcija bio manji – 150 milijuna eura, iz čega se nameće zaključak da se broj stranih radnika u Hrvatskoj povećao u odnosu na prethodno razdoblje.

Tako je Hrvatska, nakon sravnjavanja dotoka i odliva novca po ovom osnovu, prošlu godinu završila u plusu od 679 milijuna eura.

Inače, najviše doznaka od iseljeništva stiže u Portugal, koji je ostvario 3,6 milijardi eura suficita u privatnim transakcijama, nakon njih je Poljska iz koje su milijuni radnika otišli trbuhom za kruhom i kući šalju 2,6 milijardi eura, zatim Rumunji 1,6 milijardi eura, Litavci 912 milijuna, Bugari 812 milijuna eura, a Hrvatska je na šestom mjestu.

U isto vrijeme, najveći odljev kapitala, zbog osobnih transfera stranih radnika, bilježi Francuska, gotovo 9 milijardi eura, zatim Italija i Velika Britanija po 4,4 milijarde eura te Njemačka 3,6 milijardi.

Izvan EU prema trećim zemljama otišlo je tako 29,3 milijarde eura, milijarda više nego godinu prije. Priljev novca u EU bio je 11 milijardi eura.

 

M.M.