Predsjedništvo Hrvatskog sabora na svojoj današnjoj prvoj sjednici odlučivat će, među ostalim, i o zamolbi Počasnog Bleiburškog voda za pokroviteljstvo Hrvatskoga sabora nad središnjom komemoracijom žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta.

Takva ideja, međutim, ne sviđa se Zoranu Milanoviću.

-Pravo je parlamentarne većine da pokriva i da bude pokrovitelj čega želi. Prije je Sabor bio pokrovitelj. Za vrijeme vlasti, dakle parlamentarne većine koalicije čiji je sastavni dio bila i moja Vlada, mi smo to ukinuli zato jer je Bleiburg, dakle naglašavam uvijek i svaki puta Bleiburg, ne žrtve koje su nastradale nakon Bleiburga, ali sam Bleiburg je komemoracija, odnosno žalovanje za propašću NDH - rekao je Milanović.

>>Hrvatski sabor vraća pokroviteljstvo nad Bleiburgom

Na račun tradicionalne komemoracije u Bleiburgu, Milanović bi s ciljem stvaranja novih podjela razvijao komemoraciju u Teznom.

-Prema tome, mi za to nećemo glasati. To je Bleiburg, Tezno je nešto drugo. Na Teznom sam bio nekoliko puta odati počast žrtvama, ljudima koji su ubijeni, bez suđenja, nebitno, nisu trebali biti ubijeni ni sa suđenjem, ali su ubijeni i bačeni u rovove, ali to je Tezno. Onaj tko žali za ljudima, taj ide u Tezno i na neka druga mjesta, a onaj kome je žao Maksa Luburića i Ante Pavelića ide u Bleiburg. To je tak' jasno. To je skupina kriminalaca koja je na kamionima došla '41. godine i povijesno izblamirala hrvatski narod. To nisu moji ljudi - rekao je Milanović.

Zanimljivo je, kako komemoraciju u Hudoj jami, gdje svake godine nazoče predstavnici katoličke Crkve u Sloveniji i Hrvatskoj te predstavnici državih vlasti Slovenije nije komentirao.

 

M.M.