Novoizabrani predsjednik HSS-a, Krešo Beljak, gostujući u emisiji Nu2, komentirao je događaje iz 1999. godine kada je ulovljen kako provaljuje u automobile zbog čega je od strane Općinskog suda u Zagrebu i pravomoćno osuđen.

-Da se danas dogodilo, to bi bio prekršaj. Bio sam s krivim društvom, napravili smo glupost. Rezultat veće količine alkohola, rezultat obične gluposti, za koju nitko nije znao, niti moji roditelji. Kad sam ušao u politiku, moji politički suparnici su to izvukli. Otvarali smo aute, 30-ak njih, s 50 lipa. To je fora, ide-ne ide, otvorili ih puno. Netko je pozvao policiju, a mi smo mislili da dolazi po nekog drugog. Otada se nisam napio i počeo sam birati društvo. Presuda je bila osam mjeseci uvjetno. Išli smo u nagodbu sa sudom. Ne ponosim se time, to je nešto za što moram odgovarati, ali to me i cijepilo protiv budućih gluposti - kazao je Beljak.

Ustvrdio je kako je njegova stranka oduvjek na istoj strani sa SDP-om.

-Mi smo sa SDP-om oduvijek na istoj strani. Što ne valja s HDZ-om u Samoboru? Kad su bili na vlasti u 90-ima, propalo je mnogo radnih mjesta - istaknuo je Beljak.

Teškim rječima obrušio se na aktualnu vlast tvrdeći kako HSS nije "kotačić u koaliciji".

-Bilo bi bolje da je Karamarko premijer po pitanju komunikacije, ali po pitanju reformi i društva to ne znam i ne možemo znati. Ova Vlada radi malo ili ništa na reformama. Mi nismo uopće kotačić u koaliciji, mi smo pridruženi član. Postoje pokušaji reforma, u zdravstvu, smanjivanju plaća lokalnih službenika. Ti pokušaji reforme mi liče na pokušaje liječenja kuge u 16. stoljeću, kada se ljudima puštala krv. Gotovo nitko od ljudi na vrhu vlasti ne zna što radi - smatra Beljak.

Poput Zorana Milanovića smatra da Tihomir Orešković nema izborni legitimitet.

-Tihomir Orešković nema nikakav izborni legitimitet. Taj čovjek nema veze s Hrvatskom, on je bio izbor B ili C. Čudim se da je kao jaki stručnjak prihvatio tu poziciju, utoliko mu se divim. Možda se okruži dobrim suradnicima pa možda nešto i napravi - dodao je novi predsjednik HSS-a.

I unatoč kritikama tvrdi da će HSS oststi u Domoljubnoj koaliciji do odluke Glavnog odbora stranke.

-U ovoj Koaliciji ćemo sudjelovati dok Glavni odbor HSS-a ne odluči drugačije. Mi ćemo unutar 100 dana pripremiti 3-4 zakonska prijedloga i predložiti ih kao takve. Reforme koje ćemo mi ponuditi, a za koje smatramo da mogu doprinijeti da društvo krene prema naprijed - istaknio je.

Ustvrdio je i da se čelnik Mosta Božo Petrov krivo predstavlja.

-Petrov i ja radimo istu vrstu posla. To sam mislio kad sam rekao da mi se ne može prodavati pod mesiju. Petrov se pojavio kao čovjek koji je napravio reda u Metkoviću, a po mojim informacijama nije napravio reda. Otpustio je neke ljude, sad će izgubiti i parnice. U ovom trenutku to košta Metković - kazao je.

Poput Stjepana Mesića smatra da su partizani zaslužni što Hrvatska danas nije Velika Srbija.

-Prije sve ne bih se htio baviti ni 41. ni 45., a 10. travanj 1941. je jedan od najtužnijih i najsramotnijih dana u hrvatskoj povijesti. Da nije bilo partizanskog pokreta, danas bi ovo bila Velika Srbija. Dobar dio Hrvata je sudjelovao u antifašističkom pokretu, među antifašistima su prvi bili HSS-ovci, sjetimo se Vlatka Mačeka - istaknuo je Beljak.

 

M.M.