U preslagivanju i eventualnoj novoj HDZ-ovoj Vladi na čelu s aktualnim ministrom financija Zdravkom Marićem, ključnu bi ulogu mogli imati zastupnici manjina Furio Radin te dvojica zastupnika SDSS-a, Milorad Pupovac i Mile Horvat.

Zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin, u razgovoru za Telegram, ističe da su u klubu nacionalnih manjina odlučili kako će glasati za opoziv premijera Tihomira Oreškovića, no zahtjev SDP-a za raspuštanjem Sabora neće podržati prije saborske rasprave o Tihomiru Oreškoviću i Vladi.

-Mislim da su u ovom trenutku, sa saznanjima koje sada imamo, novi izbori jedino rješenje. Unutar kluba nacionalnih manjina postoje različita razmišljanja. No moj je stav da su, ukoliko se ne dogodi nešto spektakularno, izbori jedina opcija - ocijenio je Radin.

Iznio je i svoje viđenje o tome kakav bi HDZ trebao biti.

-Recimo to da HDZ odjednom postane stranka garantiranog desnog centra, a ne samo desnice kao što je sada. Drugim rječima, da HDZ promijeni i dlaku i ćud. Što mi se, u ovom kratkom razdoblju koje je preostalo, čini nemogućim.Bez toga, upitno je koliko bi vremena ta nova presložena Vlada opstala i bi li se raspala nakon nekoliko mjeseci ili manje. I to ne zbog onih koji bi podržali tu Vladu izvan HDZ-a, nego zbog odnosa u samom HDZ-u. Ako se ne dogodi tako nešto spektakularno, izbori su jedino rješenje - ističe Radin.

Drži da u odlasku ministra Hasanbegovića nema ničeg spektakularnog, te dodaje da isti nikada nije ni smio postati ministrom.

-U samom odlasku ministra Hasanbegovića nema ničeg spektakularnog. Držim da on nikada nije ni trebao postati ministar. Mislim da postoje daleko bitnije stvari od Hasanbegovića. Nonsens je činjenica da je takav čovjek član Vlade - zaključio je Radin.

 

M.M.