Završnom riječi koju su iznjeli odvjetnici Gizele Đureković Markus Meissner i Siniša Pavlović, u Muenchenu je nastavljeno suđenje bivšim dužnosnicima jugoslavenske državne sigurnosti Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču za sudjelovanje u brutalnom ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

 -Ubojstvo počinjeno na današnji dan prije 33 godine je političko, Đureković je bio vodeća osoba protukomunističke emigracije - kazao je sutužitelj u svojoj završnoj riječi napisanoj na više od 30 stranica.

Odvjetnici Meissner i Pavlović govorili su također o djelovanju Stjepana Đurekovića u emigraciji, o Udbinoj dezinformacijskoj kampanji i okolnostima Đurekovićeve likvidacije.

Meissner je rekao sucima kako se kampanja laži o Đurekoviću vodi od 1982. do danas detaljno analizirajući Udbine operativne akcije Brk i Pismo.

-Prikazuju ga u medijima kao gospodarskog kriminalca i prikrivaju političke motive ubojstva, lažu o njegovoj ulozi u borbi protiv tadašnjeg komunističkog režima, sakrivaju nalogodavce ili pokušavaju prebaciti odgovornost na saveznu Udbu, kako bi oslobodili odgovornosti SDS Hrvatske. Đurekovića prvi put proglašavaju ustašom i kriminalcem nakon zastupničkog pitanja u Saboru SR Hrvatske 1982. godine. Pavle Gaži medijima tada servira Đurekovića, kojeg napadaju kao navodnog  krivca za nestašice i krađe milijuna u krizom potresenoj Jugoslaviji. Sam Zdravko Mustač reći će u travnju prije ubojstva, kako su kaznene prijave protiv Đurekovića slabo potkovane dokazima. Mustač nalaže ocrnjivanje emigranta Franji Vugrincu iz SDS-a Zagreb. Istodobno, u INI se događao kriminal velikih razmjera s kojeg su skretali pozornost na Đurekovića - istaknuo je odvjetnik Meissner, spominjući Lugano, Zug, Vaduz i druga mjesta koja su bila poslovni centri provjerenih partijskih biznismena.

Vanju Špiljaka označili su kao osobu koja je provodila tajnu gospodarsku aktivnost partijskog vrha

-Vanjka Špiljak nadzirao je razgranatu ININU mrežu provodio je tajnu gospodarsku aktivnost partijskog vrha, tako je Đureković smetao cijelome vrhu, ne samo Miki Špiljku - ustvrdili su sutužitelji.

Sutužitelji tvrde kako državni kriminal u INI ipak nije bio glavni motiv ubojstva.

-Primarni je motiv  objavljivanje članaka i knjiga u emigraciji, objava analize Kako Jugoslavija pljačka Hrvatsku. Đureković je ispisao politički program slobodne hrvatske države,, tekstove Kako urediti buduću hrvatsku državu i Put do slobode, suradjivao je s kosovskim emigrantima važnima za pobunu protiv Jugoslavije, želio je ujediniti emigraciju i voditi Hrvatsko narodno vijeće. S tim su usporediva postignuća Brune Bušića, likvidiranog u Parizu 16.10.1978. - kažu sutužitelji.

Osvrnuli su se i na odgovornost partijskih struktura.

-Bez odobrenja saveznog sekretara nije smjela biti ni jedna akcija u inozemstvu, a republički sekretar SUP-a odobravao je akcije od posebnog interesa za republiku. Ništa nisu činili bez odobrenja političkog vrha. Savez komunista usmjeravao je akcije službe. Predsjednica savezne vlade (SIV) bila je Milka Planinc, predsjednik CK SKJ Mitja Ribičić, a predsjednik predsjedništva od svibnja 1983. bio je Mika Špiljak. Političke naredbodavce ubojstva treba tražiti u političkom i partijskom vrhu. Odobrenje je morao zatražiti Stane Dolanc. U Hrvatskoj predsjednik Predsjedništva bio je Milutin Baltić, predsjednik SKH Josip Vrhovec. Predsjednik vlade SRH bio je Ante Marković - kažu sutužitelji.

Poslije ubojstva Đurekovića dolazi do smirivanja afere Ina, rekli su sutužitelji, te opisali način pripremanja Udbine akcije u inozemstvu.

-Tragovi Đurekovićeva ubojstva vode do saveznog SDS-a i onih u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH i Crnoj Gori ustvrdili su sutužitelji navodeći kao primjer tragove operativnih akcija "Brk", "Jela", "Pevec", te činjenicu kako dezinformacijska kampanja organiziranog prikrivanja zločina UDBA-e traje već 30 godina.

Odvjetnik Meissner u završnoj riječi je ustvrddio da su na svim ključnim dokumentima upravo potpisi Mustača i Perkovića.

-Potpisi Mustača i Perkovića na odluci su o zavođenju operativne obrade Đurekovića. Optuženi dvojac sudjelovao je u odluci, pripremi, organizaciji i izvođenju ubojstva. Zdravko Mustač je Stani Dolancu iznio procjenu da će se Đureković razvijati ekstremno, a sudjelovao je i u dezinformacijama o likvidaciji, a u postupku Pratesu Mustač je 2006. videovezom sucima rekao: Imao sam potpuni nadzor nad službom - podsjetio je je Meissner.

Tvrde kako Perković, svjestan političkih promjena 1990. godine uništava arhiv SDS-a SRH, a Mustač naređuje uništavanje dijelova arhiva saveznog SDS-a. 

-Usprkos djelovanju saborske Komisije za utvrđivanje žrtava rata i poraća, lustracija u Hrvatskoj nikad nije provedena. Zbog pomirbe koju suočen s opasnošću od rata provodi predsjednik Tuđman, u službama i dalje djeluje gotovo neokrnjena stara SDS-ova struktura - ustvrdili su sutužitelji.

Meissner i Pavlovići govorili su o odbačenoj prijavi protiv Perkovića 90-tih, o izjavi Pavla Gažija 1995. da je Đureković ubijen zbog prikrivanja pljački u INI, a da je sve, prema toj priči, naredio Stane Dolanc kako bi zaštitio Špiljkova i druge sinove uhljebljene u INI.

-Prema toj konstrukciji ubojstvo su odobrili Planinc, Špiljak i Nikola Ljubičić, a izveli Giška, Arkan i skupina iz beogradskog podzemlja po nalogu crnogorske Udbe. Prema tim dobro organiziranim dezinformacijama, Gaži i hrvatska služba pravili su se kako ništa nisu znali o ubojstvu - tvrde sutužitelji.

Govorio je Meissner o Milanovićevoj kreaciji Lex Perković i pokušaju promjene Ustava, pa o pokušaju Državnog odvjetništva RH kako bi se spriječilo suđenje.

-Uz složene pravno-političke operacije bivšeg državnog vrha u medijima istodobno Perkovića i Mustača pokazuju kao navodne borce za hrvatsku neovisnost. Svim naporima da suđenja ne bude odlučno se usprotivila Gizela Đureković - rekao je odvjetnik Meissner.

Osvrnuo se i na Nobilove kreacije o navodno dobroj UDBA-i u Zagrebu i lošoj u Beogradu

-Nije postojala strašna Udba u Beogradu, a dobra Udba u Zagrebu koja je progonila samo teroriste. Nije KOS JNA izveo likvidaciju, nisu Perkovićeva izvješća išla na ruku Hrvatima, kako je rekao hrvatskoj vojnoj policiji koja ga je ispitivala 1994. Postojala je Udba, čvrsto ustrojena civilna tajna služba i politička policija Jugoslavije. SDS je imao jedna pravila, iste metode na svim razinama - rekao je odvjetnik Gizele Đureković Markus Meissner navodeći operativne akcije "Tiper" i "Argus" kao primjer.

Sutužitelji su također upozorili kako je pokušaj Perkovićeve i Mustačeve obrane da ubojstvo prikaže kao neželjenu posljedicu Arkanove otmice, u biti pokušaj da optuženi Perković i Mustač budu oslobođeni zbog zastare koja u Njemačkoj može nastupiti poslije pokušaja otmice s neplaniranom posljedicom, odnosno smrti.

Odvjetnici Gizele Đureković priključili su se saveznom državnom odvjetniku Njemačke - zatražili su doživotni zatvor za Perkovića i Mustača, procjenjujući kako su ne samo pomagali, nego su sudjelovanju u teškom ubojstvu Stjepana Đurekovića, u Wolfratshausenu kraj Muenchena, na današnji dan prije 33 godine.

Još je samo nekoliko ročišta do presude u procesu koji traje više od 21 mjesec, što povećava i nervozu u sudnici gdje je danas bio nazočan i liječnik te devetero sudskih policajaca.

Državno odvjetništvo Njemačke zatražilo je za obojicu optuženih kaznu doživotnog zatvora, za sudjelovanje u teškom ubojstvu emigranta Stjepana Đurekovića na današnji dan prije 33 godine.

 

M.M.