Na zahtjev dječje pravobraniteljice Ivane Milas Klarić, vezano uz slučaj manipulacije i zloupotrebe djece na obljetnici u Srbu 27. srpnja 2016., priopćenjem za javnost i oštrom osudom oglasilo se Ministarstvo obrazovanja i sporta.

-Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta najoštrije je osudilo manipulativno korištenje djece iz OŠ Bobota iz Vukovarsko-srijemske županije tijekom skupa u Srbu održanog 27. srpnja ove godine.

Ministarstvo će poduzeti odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti u odnosu na moguću povredu prava i interesa djece te ukazati na odgovornost organizatora skupa u Srbu zahtijevajući od nadležnih institucija najoštrije sankcije. Nedopustivo je raditi na institucionalizaciji datuma 27. srpnja, s obzirom da (…) Hrvatska obilježava 22. lipnja kao Dan antifašističke borbe.

Također, nedopustivo je školsku djecu, prema obrascu totalitarnih režima, indoktrinirati događajem oko kojeg su u ovom trenutku, u najmanju ruku, podijeljena mišljena povijesnih stručnjaka, odnosno čiji organizatori ne žele prihvatiti rezultate znanstvenih istraživanja o tom događaju i posljedice ustanka za hrvatsko stanovništvo na tom području.

Rezolucija Vijeća Europe o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih poredaka režima, obvezuje na osudu svakog i svih zločina koji su u ime totalitarnog komunizma počinjeni nad građanima Hrvatske i Hrvatima u zemlji i svijetu - stoji, među ostalim u priopćenju.

Podsjetimo, na skup su dovedena djeca iz Vukovarsko-srijemske županije kako bi, uz ostalo, recitirala tekst u kojem se nazivaju budućim Titovim borcima te pozivaju na nasilje. Organizatori skupa bili su, među ostalim, Srpsko narodno vijeće te Savez antifašističkih boraca Hrvatske.

 

M.M.