Ne prestaju kontroverze oko novoosnovane stranke Nova ljevica. Nakon spornih izjava predsjednika te stranke Dragana Markovine, sporna je i situacija oko članice glavnog i etičkog odbora Nadežde Čačinović.

Na slučaj političkog angažmana predsjednice hrvatskog P.E.N.-a upozorio je Slobodan Prosperov Novak, predsjednik P.E.N.-a od 1990. do 2000. godine.

-Hrvatski P.E.N. klub ne može sudjelovati, i to je pravilo svih njegovih ponašanja kroz cjelokupnu povijest, u nijednoj političkoj stranci, ni s jednom strankom ne može imati dodir. 1990. godine je veliki hrvatski književnik, veliki hrvatski enciklopedist i lingvist Tomislav Ladan samo zato što je odlučio pozdraviti utemeljiteljski skup HDZ-a prestao biti predsjednikom hrvatskog P.E.N.-a. Tako bi trebalo biti i s gospođom Nadeždom Čačinović. Nadam se da će postupiti kao Ladan prije 26 godina - rekao je Slobodan Prosperov Novak u Dnevniku 3 HTV-a.

Oglasila se i prozvana Nadežde Čačinović.

-Meni istječe mandat kroz koji mjesec. Ja sam nešto irazmišljalao tome da nešto skratim, iako se nemam namjeru baviti izvršnim funkcijama, ali prinuđena sam odraditi mandat do kraja jer je P.E.N. zašao u velike financijske poteškoće jer smo dobili četvrtinu manje sredstava od bivše administracije - rekla je prozvana Čačinović.

Podsjetimo, članovi Nove ljevice su i Dragan Markovina, Rada Borić, Nikola Devčić, Zoran Pusić i Vesna Teršelič.

 

M.M.