Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović neugodno je iznenađena stavom Mađarske o zahtjevu Hrvatske za članstvom u Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

-Neugodno sam iznenađena stavom Mađarske i o tome ću razgovarati s premijerom Viktorom Orbanom i predsjednikom Janosom Aderom. Postavit ću to pitanje na stol da malo dublje to raspravimo - rekla je predsjednica.

Mađarska najava uskrate potpore hrvatskoj kandidaturi za članstvo u OECD-u slijedila je nakon slovenske najave blokade uz obrazloženje da Zagreb ne poštuje međunarodno pravo jer ne želi provesti arbitražnu presudu o hrvatsko-slovenskoj granici.

-Ne mislim da bi ova arbitraža trebala određivati slovenski stav prema nama u odnosu na druga pitanja od OECD-a do Schengena - istaknula je predsjednica.

Ocijenila je da su "odnosi Hrvatske i Slovenije u globalu puno pozitivniji nego samo ovo pitanje o kojem se neprestance govori".

Predsjednica je pritom istaknula da "preko milijun Slovenaca posjećuje Hrvatsku obalu i rado su viđeni gosti" te je dodala "Isto je s Mađarima''.

 

M.M.